Hlavní obsah

Policie v JAR vyšetřuje možné vazby Krejčíře na srbský drogový gang

Johannesburg

Jihoafrická policie prošetřuje možné vazby uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře na balkánský drogový gang, který ze Srbska provozuje černohorská rodina Šaričových. S odvoláním na vysoké činitele to ve středu napsal jihoafrický list The New Age; jeho informaci nicméně odmítla policie potvrdit. Také Krejčíř popřel, že by o gangu vedeném bratry Darkem a Duškem Šaričovými vůbec kdy slyšel.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Jihoafrická republika je významným střediskem pro distribuci značného množství heroinu, kokainu a surového materiálu pro výrobu dalších drog, které si nakonec najdou cestu na trhy po celém světě, uvedl list.

Toto propojení jihoafrického drogového trhu znepokojuje mezinárodní agentury bojující proti obchodu s drogami, které spojují pašeráky drog působící na Balkáně s Jižní Afrikou. JAR je v tomto ohledu považována za stát s laxní kontrolou, kde jsou úředníci snadno podplatitelní, napsal The New Age.

Neznám je, tvrdí Krejčíř

Nyní podle informací listu probíhá vyšetřování údajného spojení uprchlého Krejčíře s jedním z velkých balkánských drogových syndikátů, který provozuje černohorská zločinecká rodina, řekl nejmenovaný zdroj místní rozvědky listu The New Age. To ovšem sám Krejčíř popřel. "Podnikám hodně a se spoustou lidí, ale nevím o bratrech Šaričových," řekl listu.

Obvinění bratrů Šaričových, z nichž Darko má údajně také slovenské občanství, které získal před pěti roky, ze zapojení do obchodu s drogami, se poprvé objevilo v listopadu 2009. Policie tehdy zadržela pět srbských kurýrů při velké mezinárodní protidrogové operaci.

Při jednom z největších zátahů roku 2009 bylo v argentinském Buenos Aires zadrženo 492 kilogramů kokainu, který mířil z Uruguaye a Argentiny přes JAR do severní Itálie, Turecka a poté do Černé Hory, kde se bratři Šaričovi narodili.

Údajného šéfa gangu Darka Šariče obvinil v nepřítomnosti minulý měsíc zvláštní soud v srbské metropoli Bělehradě, dodal The New Age. Šarić je podle soudu na útěku s pěti členy gangu; všichni mají být souzeni v nepřítomnosti za "pokus o převoz více než 2,5 tuny kokainu z Jižní Ameriky do Evropy".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám