Hlavní obsah

Pákistánské děti drželi ve sklepě v řetězech, aby nefetovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 50 chlapců uvězněných v řetězech objevila pákistánská policie ve sklepení náboženské školy v Karáčí na jihu země. Děti byly podle svědectví jednoho z žáků pravidelně bity a zavírány v kobkách školy. Dva učitelé byli zatčeni, ředitel školy je na útěku. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Policie při razii ve škole objevila 53 žáků ve věku od sedmi nebo dvanácti do 20 let. Do řetězů byli uvrženi v rámci odvykací kúry ze závislosti na drogách. Učitelé z nich chtěli tímto způsobem učinit "dobré muslimy".

Rodiče je do "vězeňské madrásy", jak se škole přezdívalo, posílali právě proto, aby se zbavili závislosti na drogách.

Bití, mučení a hlad

Osvobozené děti popsaly brutální režim ve škole. "Drželi mě ve sklepě po celý minulý měsíc a byl jsem v řetězech. Taky mě během té doby tvrdě mučili. Byl jsem bit holemi," řekl Mohi ad-Dín agentuře Reuters. Další student sdělil, že museli celou dobu jen studovat, a dodal: "Nedostávali jsme adekvátní jídlo ani oděv".

Jeden chlapec uvedl, že byl bit dvě stě krát. Další vypověděl, že jim bylo řečeno, že budou vysláni do svaté války, a když se pokusili utéci, dostaly dvě stě ran bičem. Podle jednoho školu navštívili i členové Tálibánu a řekli jim, aby se připravili na bitvu.

Mluvčí vnitra provincie Sindh Šarfadddín Memon uvedl: "Budou prošetřeny všechny hypotézy včetně té, že škola byla spojena s militanty,"

Spokojení rodiče

Mnozí rodiče však režim vítali a byli spokojení s výsledky. Uvedli, že děti byly v řetězech, aby nemohly utéci.

"Když se dítě dostane do špatné společnosti, kouří a fetuje, pak není jiná možnost, než je poslat na takové místo," řekl BBC otec jednoho z chovanců Mohammad Kásim.

Předseda sdružení náboženských škol v Pákistánu Haníf Džullandhrí vyzval úřad k příkladnému potrestání provozovatelů školy, která nebyla podle něj řádně registrována a která vrhla trýzněním svěřenců špatné světlo na ostatní podobná zařízení.

V Pákistánu chodí do 15 000 náboženských škol více než dva milióny žáků. To je podle oficiálních statistik pět procent ze zhruba 34 miliónů dětí zařazených do pákistánského vzdělávacího systému. Představují často jedinou šanci pro chudé děti, jak se vzdělat.

Neoficiálně ale fungují v zemi další tisíce náboženských škol, které úředně registrované nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám