Hlavní obsah

Libyjští rebelové vystěhovali celé město podporující Kaddáfího

Novinky,
Tripolis

Asi třicet tisíc obyvatel libyjského města Tavírgha bylo vyhnáno milicemi z Misuráty kvůli tomu, že jeho obyvatelé podporovali svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Vrátit se nesmějí, uvedla BBC s odvoláním na svého zpravodaje Tárika Kafalu.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná Tavírgha

Článek

Vyhnáni byli mezi květnem a zářím, a to v době, kdy se Misuráta vymanila obklíčením a než byl dopaden a zabit Muammar Kaddáfí. Většina obyvatel se rozptýlila po Libyi. Asi patnáct tisíc jich uteklo do města Han v centrální oblasti země, jiní jsou v Sabhá a v Benghází. Tisíc jich skončilo v uprchlickém táboře v Tripolisu. V něm převažují ženy a děti. Muži tam nejsou ze strachu, protože tábor pravidelně pročesávají milice z Misuráty a pátrají po nich.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z uprchlíků z Tavírghy v táboře u Tripolisu

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci z Tavírghy v táboře u Tripolisu

Umm Bubakrová popsala, jak ji vyhnali: „ Bombardovali nás a stříleli na nás. Museli jsme utéci. Utekla jsem s dětmi. Ztratila jsem chlapce. Nevím ani, jestli je naživu, nebo mrtvý. Teď jsme tady a nemáme budoucnost. Jsme vyděšení a chceme se vrátit.“

Vrátit se asi nebudou moci. „Ne, nikdy se nebudou moci vrátit zpět. Strašně nám ublížili, dělali hrozné věci. Nemůžeme jim odpustit," řekla obyvatelka Misuráty Nadžía Waksová, která přitom nebyla svědkem žádného takového činu. Protrpěla ale obléhání Misuráty, kde dům, v němž žila, zasáhla raketa a zničila ho.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná Tavírgha

Sama je přesvědčena, že k znásilňování docházelo. Podle jedné z jejích učitelek o tom znásilněné ženy ze studu nehovořily.

Vzpurná Misuráta a město věrné Kaddáfímu

Misuráta, jediné město ovládané rebely na západě země od počátku vzpoury, po tři měsíce vzdorovala tlaku libyjské armády. Byla u něj nasazena i 32. brigáda, které velel syn Kaddáfího Chámis. Nakonec se libyjská vojska podařilo zatlačit zpět a Chámis padl v boji.

Foto: Profimedia.cz

Kouř z vypálených domů v Tavírze

Kaddáfího vojáci měli svou základnu právě v padesát kilometrů vzdálené Tavírze, kde žili především potomci černých otroků. Patří k nejchudším vrstvám libyjské společnosti a Kaddáfí je chránil.

Vymazání města

Bojovníci z Misuráty po zatlačení armády zaútočili na město Tavírgha. Vyhnali jeho obyvatele. Šli však ještě dále, název města byl vymazán ze silničních ukazatelů. Domy jsou vypálené a vyrabované. Na některých jsou patrné stopy po těžkém ostřelování, pár je jich ale jen opuštěných. V ulicích hlídkují jen milice z Misuráty, které mají zabránit návratu původních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná Tavírgha

Umm Sabírová, která také skončila v táboře u Tripolisu, říká, že jejího synovce obvinili ze znásilnění ženy z Misruráty. „O znásilněních přitom nejsou žádné důkazy. Vyhnali nás, protože chtěli naše domy a půdu.“

Znásilňování a mučení obyvatel Misuráty

Rijád, jeden z mužů z Tavírghy, zadržovaný s šedesáti dalšími v Misurátě, si ale myslí, že ke znásilněním skutečně docházelo. Dodal ale, že žádný případ nebyl vyšetřován a nikdo obviněn z konkrétního činu.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná Tavírgha

Úřady v Misurátě přitom tvrdí, že se obyvatelé Tavírghy nejen přiznali ke znásilněním, ale že mají důkazy – záběry natočené na zabavených mobilních telefonech. Nikdy je však neukázali. Jeden z mužů, který byl zadržen bojovníky z Tavírghy však vypověděl, že mu vyrazili zuby pažbou pušky. Dodal, že viděl i sexuální zneužívání. Asi dvacet mužů podle něj mučili na genitáliích, jednomu vrazili kůl do zadku. Ženy z Tavírghy, které pracovaly pro Kaddáfího vojáky, podle něj močily na vězně, kteří si museli lehnout na zem.

Foto: Profimedia.cz

Ostřelovaná Tripoliská ulice v Misurátě

O tom, že se zvěrstva děla na obou stranách, není pochyb. Nebyla však vyšetřena, a ve chvíli, kdy Kaddáfí ztrácel moc, nastoupil princip kolektivní viny. Nic se však nezměnilo, i když se už v srpnu hovořilo o osudu města a jeho černých obyvatel. [celá zpráva]

Podle organizací na ochranu lidských práv je zadržováno na 7000 lidí podezřelých z vazeb na Kaddáfího síly. Jejich osud je nejasný, protože soudy nefungují. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám