Hlavní obsah

Libyjské milice bojují s jednotkami nové vlády u tripolského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Bývalé povstalecké milice bojují s vojáky nové armády poblíž mezinárodního letiště v Tripolisu. Střety si podle libyjských činitelů vyžádaly nejméně jednoho mrtvého. Agentura AP poznamenala, že tyto konflikty odrážejí těžkosti, jimž čelí noví libyjští vůdci, když se snaží upevnit svou autoritu nad různými milicemi, které svrhly Muammara Kaddáfího.

Článek

Podle agentury Reuters jde o nejnovější incident v sérii střetů mezi soupeřícími ozbrojenými skupinami, které mají při absenci plně fungující vlády reálnou moc v ulicích libyjských měst.

Tripolské mezinárodní letiště má pod kontrolou oddíl milicí ze západolibyjského Zintánu. Jeho velitel Muchtár Achdar řekl agentuře Reuters, že v noci přijel ke kontrolnímu stanovišti asi tři kilometry od letiště konvoj vozidel nové libyjské národní armády s ozbrojenými muži. Ti prohlásili, že přijeli převzít kontrolu nad letištěm a pak vypukla přestřelka.

"Když jsme se na to ale zeptali šéfa armády Chalífy Haftára, řekl, že ty lidi nezná," dodal Achdar.

Vojenský mluvčí libyjské Přechodné národní rady (NTC) Ahmad Bání podle Reuters nesdělil žádné podrobnosti o incidentu, řekl jen, že "nejde o žádný politický nebo jiný problém".

Nová libyjská vláda si dala za cíl vyčistit metropoli od ozbrojenců do konce roku kvůli opakujícím se přestřelkám mezi skupinami bývalých povstalců. Část jich byla začleněna do nově vznikající armády a policie, část má ale být odzbrojena, nebo se vrátit do oblastí původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám