Hlavní obsah

Před svou smrtí bin Ládin už operačním šéfem Al-Káidy nebyl

Washington

Usáma bin Ládin již neřídil operace teroristické sítě Al-Káida v době, kdy byl dopaden americkým komandem. Vyplývá to údajně z dokumentů nalezených v bin Ládinově úkrytu v pákistánském Abbottábádu, kde ho američtí vojáci 2. května letošního roku zabili. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin

Článek

Nejmenovaný americký expert uvedl, že vojáci USA na místě zabavili 200 kusů důkazního materiálu, včetně počítačů, flash disků a ručně psaných poznámek. Z tohoto materiálu je prý patrné, že "od doby, kdy se (Usáma bin Ládin) podílel na každodenním řízení organizace, uplynula už nějaká chvilka".

"Dokumenty, které jsme zabavili, zahrnují převážně obecná politická prohlášení jako 'Musíme pokračovat v útocích na Spojené státy'. V jednom malém modrém zápisníku z února 2010 uvažuje (Usáma bin Ládin) o tom, zda by jistý člen sítě měl být povýšen a kdo by měl nahradit jiného příslušníka Al-Káidy zabitého při náletu bezpilotních letadel. O operačním řízení organizace tam ale není ani slovo," konstatoval zmíněný zdroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Asi třetina zkonfiskovaných dokumentů se týká rodinných záležitostí, kromě jiného i snahy jedné z (bin Ládinových) žen najít manžela pro jejich dceru, dodal zdroj.

"Každopádně (bin Ládin) z bezpečnostních důvodů dostával zprávy jen jednou či dvakrát za měsíc. Jak by mohl někdo v takových podmínkách vést teroristickou síť?" táže se expert. "Skutečným operačním šéfem a výkonným ředitelem Al-Káidy, který se zabýval každodenním chodem teroristické sítě, byl Attíja Abdar Rahmán," dodal. Tento Libyjec se stal obětí náletu amerických bezpilotních letounů v pákistánském kmenovém území Vazíristán 22. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám