Hlavní obsah

Libyjci se bouří proti řádění gangů povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

V Tripolisu ve středu protestovalo 250 právníků a soudců proti špatné bezpečnostní situaci v metropoli. Příčinou jsou údajně bývalí povstalci, kteří pomohli svrhnout režim Muammara Kaddáfího. Právníci se k protestu rozhodli po útoku ozbrojeného gangu na úřad generálního prokurátora.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za odchod povstaleckých jednotek z Tripolisu

Článek

„Ne zbraním, ano spravedlnosti,“ volali demonstranti, kteří pochodovali od soudní budovy na centrální náměstí Mučedníků.

Gang v úterý za bílého dne vytáhl násilím generálního prokurátora Abdala Azíze Hasada z kanceláře a hrozil mu zabitím, jestliže nenechá z věznice propustit kolegy útočníků. Hasad řekl, že vyvázl jenom díky tomu, že jednomu z mužů vytrhl zbraň a namířil ji na hlavu druhého. Podařilo se mu pak skočit do automobilu a ujet.

Libyi nyní vede Přechodná národní rada, které se zatím nepodařilo někdejší povstalce odzbrojit a zajistit bezpečnost s pomocí vojáků a policistů.

Vrchní soudce tripolského soudu Ádil Msalatí řekl, že za násilnostmi jsou lidé, kteří byli původně vězněni. „Vyšli z věznic, navlékli si uniformy revolucionářů a začali v ulicích krást a napadat policejní stanice. Žádáme armádu a policii, aby zemi i občanům zajistily bezpečnost,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám