Hlavní obsah

Snímky Číňanek těsně před popravou: hrají karty, lakují si nehty

Peking

Nebývalý pohled na ženy čekající na popravu v čínské věznici nabízí série fotografií, která byla poprvé zveřejněna na internetu. Snímky ukazují odsouzenkyně při všedních činnostech, naposledy večeří, lakují si nehty či hrají karty se spoluvězeňkyněmi. Píše o tom list Daily Mail.

Článek

Snímky pořídil nejmenovaný civilní fotograf ve středočínském městě Wu-chan 24. června 2003, publikovány byly však teprve minulý týden hongkongskou televizní stanicí Phoenix TV. Fotograf na svých obrázcích zachytil čtyři překupnice drog, s nimiž setrval od 21:00 hodin do 7:21 hodin příštího dne, na kdy byl stanoven termín jejich popravy.

Jeden ze snímků fotografa zobrazuje vězeňskou celu, v níž jsou rozsazeny vězenkyně s mírnějšími tresty v modrém oblečení a mezi nimi dvě v červených šatech, které budou zanedlouho popraveny. Celá skupina hraje v přítomnosti dozorkyň karty a přitom vtipkuje.

Na dalším snímku je vidět žena, která se chystá sníst svou poslední večeři - fazolovou polévku, hranolky a hamburger od McDonald's a zmrzlinu. Na jiných záběrech si trestankyně zkoušejí oblečení či nové boty, v nichž budou popraveny. Jedna z nich si nakonec zvolí černé tričko, protože jí připadá, že původní bílé jí přidává kilogramy navíc. Další žena předává své šaty, které už nebude potřebovat, kolegyni z káznice. Praktické činnosti zahrnují také sepisování závěti s pomocí spoluvězeňkyň.

Mrazivější snímky ukazují ženy těsně před smrtí, jak jsou v zástupu 16 odsouzenců na smrt - zřejmě jako odstrašující příklad - demonstrativně vedeny před zraky veřejnosti spoutané na popraviště. Jedna z odsouzených žen se před popravou rozpláče.

Čína popravuje nejvíc lidí na světě, jejich přesný počet ale přísně tají. Odsouzenci jsou zastřeleni kulkou do týla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám