Hlavní obsah

Polpotův ideolog obvinil z genocidy Vietnamce, Rudí Khmérové prý nebyli zlí

– Phnompenh
Novinky,

Druhý muž brutálního režimu Rudých Khmérů, ideolog Nuon Chea, pokračoval před soudem, kde čelí obvinění z genocidy, v šokujících výrocích. Minulý týden uvedl, že sloužil zájmům národa, který chránil proti kolonialismu. Nyní podle BBC uvedl, že za masové vraždy mohli Vietnamci a že Rudí Khmérové nebyli zlí.

Foto: Mark Peters, Reuters

Ideolog Rudých Khmérů Nuon Chea zvaný bratr číslo dvě

Článek

„Nechci, aby příští generace nerozuměly historii, nechci, aby si myslely, že Rudí Khmérové byli špatní lidé, zločinci. Nic z toho není pravda,“ řekl 85letý Nuon Chea a dodal: „Válečných zločinů a zločinů proti lidskosti se nedopouštěli Kambodžané. Byli to Vietnamci, kteří zabíjeli Kambodžany."

Zdůraznil, že on sám byl oddán zemi a že do hnutí odporu, které se později proměnilo v Rudé Khméry, se zapojil proto, že byl znechucen tím, že francouzští koloniální úředníci a bohatí majitelé půdy zacházeli s Kambodžany jako s otroky. [celá zpráva]

Nuon Chea je souzen spolu s dvěma dalšími vysokými představiteli režimu Rudých Khmérů: s bývalou hlavou státu Khieu Samphanem a s ministrem zahraničí Iengem Sarym. Všichni popírají vinu. [celá zpráva]

Proces byl rozdělen

Monstrproces byl rozdělen do několika menších, aby se představitele brutálního maoistického režimu, za jehož vlády zahynulo v Kambodži na dva milióny Kambodžanů, podařilo odsoudit alespoň za některé zločiny. Panují obavy, že by mohli zemřít dříve, než by byl vynesen rozsudek v celém případu.

Nyní jsou souzeni za násilné vyhánění městského obyvatelstva na venkov, protože jejich ideou bylo vybudovat v zemi zemědělský komunismus. Mnozí obyvatelé měst ale zemřeli hladem nebo na přepracování.

Ieng Sary odmítá vypovídat, protože tvrdí, že soud zaštítěný OSN nemá žádný právní základ. Vůdci polpotovců dostali v rámci národního usmíření od krále milost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám