Hlavní obsah

Afghánistán čeká občanská válka, domnívají se vojenské rozvědky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v Afghánistánu po odchodu vojáků mise ISAF vedené Severoatlantickou aliancí přeroste v občanskou válku. V interních dokumentech to před chystanou bonnskou konferencí o Afghánistánu uvedly vojenské rozvědky USA a Německa. V pátek o tom informoval německý list Bild.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Vesničan s oslem míjí německého vojáka v Mazáre Šarífu.

Článek

Britský deník The Guardian navíc v předchozí den upozornil, že Afghánistánu chybí na bezpečnostní síly pro rok 2014 čtyři miliardy dolarů.

NATO tvrdí, že afghánské síly činí pokrok a přespříští rok mohou plně převzít odpovědnost za bezpečnost v zemi. V skrytu duše se ale armádní velitelé obávají občanské války, jakmile se NATO stáhne.

„Až odejdou síly ISAF, začne občanská válka,“ citoval Bild ze zprávy amerických a německých rozvědek. Dokument zároveň upozorňuje, že by se ihned po stažení vojáků NATO mohli „do Afghánistánu vrátit vůdci povstalců, kteří uprchli do Pákistánu“.

Bild doplnil, že stabilní v současnosti není ani afghánská tajná služba NDS, jejíž někteří členové stojí za množstvím útoků proti spojeneckým vojákům. Zpráva podle listu zmiňuje, že o tom existují důkazy.

Foto: Novinky

V pondělí začíná v Bonnu konference o Afghánistánu. Setkání ministrů zahraničí zemí aliance s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím má „upevnit partnerství mezinárodního společenství s Afghánistánem a posunout politický proces v zemi“. Neoficiálně je summit předehrou ke stažení 130 000 příslušníků mezinárodních armád do konce roku 2014, napsal server německého magazínu Spiegel.

Chybí peníze

Deník The Guardian už ve čtvrtek upozornil, že afghánské síly nemusí být soběstačné, protože ve zkratce na ně Západu v době finanční krize chybí peníze.

Afghánistánu chybí na bezpečnostní síly pro rok 2014 čtyři miliardy dolarů. Tehdy má přitom kábulská vláda sama zabezpečit bezpečnost v zemi. K tomu ale chce mít v armádě a v policii 352 000 mužů, což přijde na osm miliard dolarů. USA už řekly, že na afghánskou armádu nedají více než tři miliardy. Zbylé země dodají asi miliardu, uvedl Guardian. [celá zpráva]

Představitelé NATO tvrdí, že předání kontroly nad Afghánistánem do rukou místních sil bude úspěšné. Pochyby vyjadřují většinou jen někteří komentátoři. Mezi výjimky se nedávno zařadil bývalý velitel spojeneckých sil v Afghánistánu, penzionovaný americký generál Stanley McChrystal, když prohlásil, že USA a NATO jsou „teprve v polovině cesty“.

S takovým názorem ve svém posledním článku o Afghánistánu ale polemizuje i magazín The Economist. Tvrdí, že v zemi se situace posouvá k lepšímu a jako příklad poukazuje na bezpečnost v jižní provincii Kandahár, donedávna nebezpečné baště povstalců z Tálibánu. Už to, že konferenci o Afghánistánu vede, na rozdíl od té první před deseti lety, afghánská vláda, je posun, napsal Economist.

Reklama

Výběr článků

Načítám