Hlavní obsah

Královští mariňáci zajali piráty útočící na španělskou loď

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vzdálenosti 350 námořních mil od afrického pobřeží dotíraly na konci listopadu dva pirátské čluny na španělskou rybářskou loď. Její volání o pomoc vyslyšela v oblasti operující podpůrná loď britského Královského námořnictva Fort Victoria. Mariňáci Jejího veličenstva piráty pronásledovali a sedm z nich zajali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královské námořnictvo překazilo útok pirátů na rybářskou loďVideo: Reuters

 
Článek

Piráti se v okamžiku přiblížení britské válečné lodi vydali na útěk přes vzdouvající se vlny. K jejich pronásledování vyslal kapitán Gerry Northwood vrtulník Lynx. Když pirátské lodě odmítaly uposlechnout výzvy k zastavení, vypálil ostřelovač varovné výstřely.

„Viděli jsme, že má rybářská loď problémy, naše akce byla zdrcující a překazila pirátům útok,“ řekl velitel vrtulníku Lynx, poručík Alastair Thompson. Pirátské lodi raději zastavily.

Vrtulník pak kolem nich kroužil, dokud nedorazily vyslané čluny s mariňáky, kteří obě lodi zajistili a zajali sedm pirátů. Námořní lapkové pak byli převezeni na Seychelly, kde budou souzeni.

Oblasti kolem Afrického rohu na jih od Arabského poloostrova jsou dlouhodobě sužovány pirátstvím. V současnosti piráti zadržují na 50 lodí z různých zemí a celkem přibližně 800 příslušníků jejich posádek. Piráti většinou vymáhají za vrácení lodí vysoké výkupné.

Využívají špatně zjistitelné malé čluny a v případě odhalení odhazují zbraně do vln a vydávají se za rybáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám