Hlavní obsah

Al-Káida stanovila podmínky pro propuštění uneseného Američana

Washington

Na posledním videu al-Káidy se její šéf Ajmán Zavahrí přihlásil k srpnovému únosu 70letého Američana v pákistánském Láhauru. Uvedl současně osm podmínek, za kterých bude Warren Weinstein propuštěn, informovala v pátek CNN.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

O únosu a podmínkách informuje v posledním ze série videí Poselství naděje pro náš lid v Egyptě. „Díky mocnému Alláhovi jsme zajali amerického žida Warrena Weinsteina,“ řekl Zaváhrí a dodal, že tento muž dříve pracoval pro americkou vládu a poskytoval Pákistánu pomoc pro boj s džihádem.

Sedmdesátiletý Weinstein byl unesen ze svého domu v Láhauru 13. srpna.

Současně Zaváhrí uvedl osm podmínek, za kterých může být propuštěn.

Mimo jiné požaduje ukončení blokády pásma Gazy, ukončení amerických náletů na Pákistán, Afghánistán, Jemen, Somálsko a Gazu, propuštění všech lidí, kteří jsou vězněni kvůli svému členství v Tálibánu nebo al-Káidě, propuštění všech lidí vězněných na základně Guantánamo a v tajných amerických věznicích a jejich následné uzavření, propuštění teroristy, který spáchal atentát ve Světovém obchodním středisku v roce 1993 a propuštění příbuzných Usámy bin Ládina.

Vaše vláda mučí naše vězně, zatímco my jsme nikdy vaše vězně nemučili.
šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí

V projevu ještě řekl: „Vaše vláda mučí naše vězně, zatímco my jsme nikdy vaše vězně nemučili. Vaše vláda podepsala Ženevské konvence, a pak je zahodila do koše, zatímco my jsme Ženevské konvence nepodepsali a vaše vězně přesto ctíme.“

Dodal, že osud Weinsteina je v rukou amerického prezident Baracka Obamy, kterého označil za lháře. „Lže a lže a bude lhát.“ Příbuzným Weinsteina vzkázal: „Může vám říci - my jsme se snažili o propuštění vězně, ale al-Káida byla neoblomná. Nevěřte mu. Může říci - zkoušeli jsme je kontaktovat, ale neodpověděli. Taky mu nevěřte. Může vám říci - udělal jsem vše, co bylo v mých silách, aby propustili vašeho příbuzného, ale zase mu nevěřte.“

Podle amerických expertů je pravděpodobné, že Weinsteina drží radikálové a vyjádření al-Káidy to potvrzuje. Není to příliš překvapivé, protože al-Káida už nemá sílu podnikat velké akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám