Hlavní obsah

Pákistán povolil vražedný nálet, nevěděl, že v oblasti má své vojáky

Washington

Pákistánská armáda minulý týden povolila americkým vrtulníkům provést nálet na své území, při kterém bylo zabito 24 pákistánských vojáků. S odvoláním na nejmenované americké představitele to v pátek uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj Pákistánci při schválení útoku nevěděli, že v místě jsou kontrolní stanoviště jejich jednotek.

Článek

Podle Američanů jednotky NATO společně s afghánskou armádou pronásledovaly u afghánsko-pákistánské hranice bojovníky radikálního hnutí Tálibán, když se dostaly pod palbu vedenou z pákistánské strany hranice. Vojáci se domnívali, že útok je veden z opevněného stanoviště nedaleko hranice, a požádali o vzdušnou podporu proti těmto pozicím.

Zároveň se zeptali pákistánských představitelů v koordinačním středisku pro operace v pohraničí, zda na místě nejsou nějaké pákistánské jednotky. Podle zdrojů WSJ to Pákistán vyloučil, a umožnil tak provedení útoku.

Při útoku, který trval téměř dvě hodiny, zahynulo 24 pákistánských vojáků, další byli zraněni. Na straně NATO ani mezi Afghánci žádné ztráty nebyly. [celá zpráva]

Incident vyvolal vážnou diplomatickou roztržku mezi Islámábádem a Washingtonem, když Pákistán zablokoval zásobování sil NATO v Afghánistánu přes své území. Vyzval rovněž USA k vyklizení vojenské základny využívané ke startům bezpilotních letadel a odmítl se zúčastnit mezinárodní bezpečnostní konference o Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám