Hlavní obsah

Scientologové věznili ženu 12 let, musela pracovat v podpalubí luxusní lodi

Novinky,

Dvanáct let strávila v podpalubí luxusní lodi scientologů Valeska Parisová. Musela pracovat v hlučném prostředí a mnohdy sloužila 48hodinové směny. Na souši nesměla vstoupit bez doprovodu dalších příslušníků církve. Báli se, aby církev neopustila, když její matka scientology zavrhla. Uvedla to v neděli v rozhovoru pro televizi ABC.

Foto: Profimedia.cz

Loď scientologů Freewinds

Článek

Na loď Freewinds, kde se koná nejvyšší zasvěcení příslušníků scientologické církve, byla poslána v osmnácti letech, aby ji matka nemohla z církve odvést.

„Byla jsem předvolána. Řekli mi, že moje matka napadla církev a že já od ní potřebuju být oddělena, protože mě příliš utiskuje,“ uvedla Parisová s tím, že s "řešením" přišla v roce 1996 hlava církve, David Miscavige: „Rozhodl se pro loď. A já měla jen dvě hodiny do odletu letadla. Vzbudili mě ráno a poslali na loď na dva týdny.“

Nyní by hlavu církve ráda viděla před soudem.

Dva týdny se totiž protáhly na dvanáct let. Pracovala v podpalubí luxusní lodě, kde myla nádobí, nebo dělala servírku. „Je tam horko, strašný hluk, páchne to tam. Nic pěkného. Byla jsem tam poslána na 48hodinovou směnu,“ uvedla a dodala: „Vzali mi pas, takže bylo těžké utéci. Bylo mi osmnáct a scientologie byla celý můj život.

 Scientologická rodina

Valeska Parisová se narodila ve Švýcarsku. Oba její rodiče byli členy scientologické církve. Když bylo dívce šest, rozvedli se a jejich otec se s ní a dvěma jejími mladšími sourozenci, čtyřletou Melissou a dvouletým Raphaelem, přestěhoval do britského centra církve v East Grinstedu. On sám se stal členem prestižní asketické větve Sea Org, děti vstoupily do dětské organizace kadetů.

Ve čtrnácti se pak stala i ona členkou Sea Org, které se musela upsat na miliardu let, což mělo přebít její vazby s rodinou. Miliarda kvůli tomu, že scientologové jsou přesvědčeni, že obdoba duše, thetan, žije miliardy let a přebývá na jiných planetách, než vstoupí do pozemského těla.

Prozření matky 

Její matka Ariane Jacksonová z církve v 90. letech vystoupila a veřejně ji odsoudila ve francouzské televizi poté, co její druhý manžel Albert Jaquier zemřel. Vydělal milióny, ale věnoval je církvi a skončil bez prostředků. Ve svém deníku uvedl, že za jeho pád mohou scientologové.

Podle některých zdrojů podlehl srdeční chorobě, protože neměl peníze na léčení, podle jiných si vzal život sám.

Jacksonová uvedla, že církev využívala různé metody, jak se zmocnit jeho peněz, posílala za ním skupiny lidí, kteří mu nabízeli investiční příležitosti a chtěli dary na rozvoj a ochranu církve. On jim nakonec půjčil půl miliónu dolarů, které mu církev nevrátila.

Když matka veřejně církev odsoudila, ta se rozhodla děti izolovat, aby se je matka nemohla pokusit získat zpět. Valesku poslala na loď. Protože ani tak se z ní nestala správná členka, poslali ji na převýchovu.

Útěk z převýchovného centra

Byla umístěna do rehabilitačního tábora církve v Sydney, který sloužil k tvrdé převýchově neposlušných. Tam potkala bývalého kapitána ragbyového týmu Chrise Guideara, kterého si vzala. Spolu pak církev opustili v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Šéf scientologů David Miscavige

Komplikovaný osud měla i její sestra Melissa. Čtyři roky byla v britském centru církve, kde musela tvrdě dlouhé hodiny pracovat a neměla šanci se dostatečně vyspat.

Když se trochu sblížila s o něco starším Cyrilem Helnweingem, donutili ji, aby si ho v šestnácti vzala. Ale právě svatba s mužem, který je znám jako autor obalů desek Scorpions a Rammstein a s nímž má dítě, jí nakonec otevřela oči a z církve odešla navzdory nátlaku otce. Nyní žije s jiným mužem, a když se její sestra dostala ze spárů scientologů, setkaly se.

Otec v církvi zůstává stejně jako mladší bratr obou žen.

Bývalá členka lže, tvrdí čeští scientologové

Česká pobočka scientologické církve se proti výpovědím Parisové ohradila. Podle ní bývalá členka církve lže. "Žena pracovala na palubě lodi Freewinds jako dobrovolník. Byla dospělá a byla tam z vlastní vůle v rámci svého náboženského závazku vůči Scientologické církvi," uvedla Zuzana Leová z české pobočky církve.

Parisová prý běžně v přístavech z lodi vystupovala, chodila na nákupy a měla mnoho příležitostí loď opustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám