Hlavní obsah

Znásilněná Afghánka žádá o milost, nabízí, že si násilníka vezme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánka, známá jen pod jménem Gulnaz, která byla znásilněna a čin oznámila, žádá o milost prezidenta Hámida Karzáího. Byla odsouzena, protože se s útočníkem dopustila vynucené nevěry. Nabízí, že si útočníka, s nímž má dceru, kterou vychovává ve vězení, vezme. Afghánský prezident Hamíd Karzáí kvůli případu svolal právní experty. Karzáího mluvčí řekl, že na čtvrtek je svolána schůzka díky petici, pod niž se podepsalo 5000 lidí.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí může ženě dát milost.

Článek

Experti se mají podle televize CNN sejít ve čtvrtek v Kábulu.

Celý případ ukazuje, jaká je situace žen v afghánské společnosti, kde platí islámské právo šaría. Gulnaz před dvěma lety znásilnil manžel sestřenice. Otěhotněla s ním a narodila se jí dcera. Pak oznámila, co se stalo. Dříve to neudělala, protože se bála msty.

Za nevěru spáchanou s ženatým mužem byla odsouzena na dva roky, odvolací soud ale trest zpřísnil na 12 let vězení. Ten jí byl pak snížen na sedm let a minulý týden na tři roky. Prominut jí nebyl, protože čin ohlásila pozdě, uvedl generální prokurátor Rahmatulláh Nazarí. K žádosti o milost se odmítl vyjádřit.

Ve vězení ale skončil i násilník, který je stále ženatý se sestřenicí. Gulnaz si však vzít může, muslim může mít čtyři ženy.

Prominutí trestu by pomohlo jiným ženám

Právnička jednadvacetileté ženy Kimberley Motleyová řekla, že pod petici sepsanou kritiky případu a žádající prominutí trestu se do 48 hodin podařilo získat téměř 5000 podpisů. Odmítla však agentuře Reuters odpovědět na otázku, zda si její mandantka stále chce vzít muže, který ji znásilnil a s nímž má dítě, protože tato podmínka propuštění už byla zrušena.

Do prezidentského paláce byla žádost doručena v neděli. Karzáí může trest prominout okamžitě. Podle právničky by tento krok také napomohl uplatnění předloni přijatého zákona na eliminaci násilí vůči ženám, který se zatím nedaří prosadit. Panují obavy, že situace žen v Afghánistánu se po roce 2014, kdy odejdou ze země zahraniční vojáci, může zhoršit.

O případu se ví v Evropě i v USA. Evropská unie zakázala odvysílat dokument o osudu této Afghánky, aby ženu ještě více neohrozila. Americké ministerstvo zahraničí sice přímo nevyzvalo k tomu, aby byla Afghánka propuštěna, ale dalo najevo, že je "Gulnaz v situaci, v níž by se neměla ocitnout žádná žena".

Reklama

Výběr článků

Načítám