Hlavní obsah

Libyjští revolucionáři vězní 7000 lidí bez šance na proces

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/New York

Nová libyjská vláda vězní 7000 lidí, kteří nemají šanci na spravedlivý proces, protože soudy nefungují. Někteří jsou také mučeni, uvedla OSN. Většinou je střeží příslušníci revolučních brigád, kteří svrhli Kaddáfího a chopili se moci. Nejhorší je situace zadržovaných žoldnéřů ze středoafrických zemí a lidí, kteří jsou často omylem za žoldnéře považováni, píše BBC.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Odpůrci Kaddáfího si stále ponechávají zbraně

Článek

„I když Přechodná národní rada udělala nějaké kroky vpřed při předání odpovědnosti za zadržené od brigád na příslušné státní úřady, hodně toho ale zbývá udělat při prevenci zneužívání a v oblasti regulace zadržování, aby byli propuštěni ti, jejichž zadržování by nemělo být prodlužováno,“ stojí ve zprávě OSN.

Generální tajemník organizace Pan Ki-mun dodal: „Jsem přesvědčen, že vůdcové nové Libye jsou oddáni budování společnosti postavené na respektování lidských práv.“

Vyslanec OSN v Libyi Ian Martin, který informoval o vězních, zdůraznil, že se toho ještě hodně musí udělat. Zdůraznil, že před vládou nyní stojí především otázka odzbrojení revolučních bojovníků a jejich integrace do společnosti, aby nebrali právo do svých rukou

Dalším problémem je zabezpečení skladů zbraní a zabránění jejich pašování.

Pro rozvoj občanské společnosti je navíc potřeba vytvořit volební systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám