Hlavní obsah

Největší producenti skleníkových plynů chtějí dohodu o omezení odložit

– Durban

V Jihoafrické republice v pondělí začíná konference OSN o klimatu. Nic nového ale zřejmě nepřinese - k velkým producentům skleníkových plynů v čele s USA a Japonskem, kteří se hodlají začít bavit o nové dohodě o emisích nejdříve za čtyři roky, se nově přidaly i Indie a Brazílie.

Foto: Stringer, Reuters

Čína je největším producentem skleníkových plynů na světě.

Článek

Obecně se dá očekávat, že konferenci bude, jako už tradičně, doprovázet kritika rozvíjejících se zemí, a zejména malých ostrovních států, které se nejvíce obávají vzrůstu teplot a hladin oceánu. Kromě nich usiluje o novou závaznou dohodu o emisích do roku 2015 jen Evropská unie.

Platnost dosavadní dohody, Kjótského protokolu, vyprší koncem příštího roku a proti nové dohodě se kromě již zmíněných zemí staví i Kanada a Rusko. Brazílie prosazuje, aby mezidobí 2012 – 2015 bylo „fází zhodnocení“, zatímco Indie ho nazývá „technicko-vědeckým obdobím“.

Prodlouží Kjótský protokol?

Největší producent skleníkových plynů Čína je údajně postojem flexibilnější, ale její prioritou v Durbanu je pořád Kjótský protokol. Stejně je tomu také u některých dalších, například Argentiny. „Planeta nemá jinou udržitelnou alternativu než zajištění pokračování Kjótského protokolu v druhé fázi začínající v roce 2013,“ uvedl šéf její delegace Jorge Arguello.

EU se k takovému návrhu nestaví odmítavě, ale méně rozvinuté země ano. Ty chtějí nárůst teplot oproti předindustriální éře udržet do 1,5 stupně Celsia. K tomu je podle vědců třeba, aby se objem emisí skleníkových plynů začal v roce 2020 zmenšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám