Hlavní obsah

V Libyi po pádu Kaddáfího pokračuje mučení i lynčování

Právo, PUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzbouřenecké milice v Libyi zadržují po pádu Muammara Kaddáfího nelegálně tisíce lidí, včetně žen a dětí. Mnohé vězně umístily do soukromých žalářů, které se vymykají kontrole nové libyjské vlády, kde jsou zajatci mučeni a vystaveni systematickému špatnému zacházení. Konstatuje to zpráva generálního tajemníka OSN Pan Kimuna, o níž ve čtvrtek exkluzivně informoval britský list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Libyjský voják v Tripolisu

Článek

Dokument, do nějž list nahlédl, konstatuje, že místa politických vězňů z Kaddáfího éry zaujalo na sedm tisíc nových „nepřátel státu“, postrádajících jakoukoli právní ochranu.

Jak podotkl The Independent, bude to nepříjemné čtení pro západní vlády včetně Británie, která podpořila kampaň za svržení Kaddáfího.

Podle zprávy, která má být předložena členům Rady bezpečnosti k diskusi příští týden, se objevily důkazy, že v tvrdých bojích o plukovníkovo rodiště Syrtu se obě strany dopouštěly násilí hraničícího s válečnými zločiny.

Pan Ki-mun, který Libyi nedávno navštívil, tak opakuje obavy, které už vyjádřilo mnoho světových vůdců poté, co se zjistilo, že rebelové zajali Kaddáfího živého, než jej zabili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry Muammara Kaddáfího těsně po jeho zadržení povstalciVideo: Reuters

Zpráva oceňuje, že Libye byla osvobozena po 42 letech totalitní vlády. Vítězná opozice – která tento týden vytvořila prozatímní vládu – má plně v úmyslu ubírat se demokratickou cestou a zavést funkční právní systém, zdůraznil šéf OSN.

V ulicích řádí ozbrojené milice

Pan Ki-mun ale také předkládá chmurný scénář sílící moci ozbrojených milic, kontrolujících ulice mnoha měst včetně Tripolisu, a řešení sporů střelbou, přinášející smrt a zranění.

Bezpráví mezitím způsobilo, že naprostá většina policistů se nemůže vrátit do práce. Na několika málo místech, kde nastoupili do služby pod vedením zkušených důstojníků, jako například v Tripolisu, se jejich úloha omezila převážně na řízení dopravy.

K ostrým konfliktům přispívají opuštěná skladiště zbraní, otevřená nyní rabování. Jsou mezi nimi i přenosné rakety země–vzduch odpalované z ramene, jež mohou sestřelit civilní letadlo. Za nejtíživější ale označuje dokument pokračující porušování lidských práv, zejména několika tisícovek zajatců držených ve vězeních či různých táborech kontrolovaných revolučními brigádami.

Zvlášť znepokojivý je osud žen, zatčených pro údajné styky s bývalým režimem (často kvůli rodinným vazbám), a dětí, které s nimi občas skončí pod zámkem. Text připomíná i zprávy o lynčování černochů kvůli obvinění (rovněž často falešnému), že působili jako žoldáci pro Kaddáfího režim. Město Tawerga, obývané převážně lidmi ze subsaharských zemí, rebelové ze sousední Misuráty z převážné části zničili.

Přístavní Misuráta čelila dlouhému a tvrdému obléhání prorežimních sil, během nějž – jak se tvrdí – byli bojovníci z Tawergy obzvlášť agresívní.

„Obyvatelé Tawergy se podle zpráv stali terčem odvetného zabíjení, či je ozbrojenci odvlekli z domovů, kontrolních stanovišť a nemocnic a některé v zajetí týrali nebo zabili. Členové komunity uprchli do různých měst napříč Libyí,“ uvádí zpráva pro Radu bezpečnosti.

Co ukazuje dokument
Libye osvobozena po 42 letech totalitní vlády.
Chybí nový soudní a policejní systém.
Kaddáfího politické vězně vystřídaly tisíce nelegálně držených lidí, včetně žen a dětí.
Zajatce v táborech drží vzbouřenecké milice.
Mnozí vězňové jsou mučeni a systematicky týráni.
Objevují se zprávy o lynčování a zabíjení černochů.

Reklama

Výběr článků

Načítám