Hlavní obsah

Al-Káidu drží pohromadě už jen dva muži

Novinky, rei
Washington

Velení teroristické sítě Al-Káida sestává už jen ze dvou mužů, jejichž dopadení či zneškodnění bude mít pro organizaci ničivé následky. Deníku The Washington Post to řekli američtí bezpečnostní představitelé.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf al-Káidy Usáma bin Ládin se svým nástupcem Ajmánem Zaváhrím (vpravo)

Článek

„Učinili jsme organizaci, která způsobila 11. září, operačně nezpůsobilou,“ řekl listu zdroj z protiteroristických složek. Na dotaz, co zbylo z velení al-Káidy, odpověděl: „Moc ne. Žádný terorista světové třídy, jaké kdysi měla“.

„Teď není čas na to zvolňovat tlak,“ doplnil však jiný představitel zodpovědný za nálety v Pákistánu s tím, že USA mají na paměti, jak al-Káida v minulosti byla schopna rychle přeskupit své síly.

Po vystopování a zastřelení šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina z května letošního roku už Američanům zbývá dopadnout jen bin Ládinova nástupce a letitého mentora Ajmána Zaváhrího a druhého nejvyššího velitele abú Jajha Libího. CIA se domnívá, že oba se nacházejí v Pákistánu, i když podle ní al-Káida zvažovala přesun do jiné země, ale postupně všechny eventuality z různých důvodů vyloučila.

To je v rozporu s nedávným tvrzením pákistánských zpravodajských služeb, které uvedly, že se nový šéf al-Káidy skrývá buď v Somálsku, nebo v Jemenu. [celá zpráva]

Zaváhrí je větší pragmatik než bin Ládin

Proto CIA ponechává v pákistánském hlavním městě Islámábádu jedno ze svých nejpočetnějších zastoupení a pokračuje s nálety bezpilotních strojů nad kmenovými územími u hranic s Afghánistánem. To vše navzdory tomu, že odnož Al-Káidy v Jemenu dnes považuje za podstatně větší hrozbu, napsal americký list.

Američtí vojenští analytici hodnotí Zaváhrího jako pragmatičtějšího, než byl bin Ládin. Zaváhrí podle nich rozumí lépe základním těžkostem, s nimiž se organizace, jejíž základna v Pákistánu je odhadována na několik set členů, musí vypořádávat. Libí je zase zběhlý v komunikaci navenek a podle bývalého analytika CIA Jarreta Brachmana je „poslední nadějí pro světové oživení sítě al-Káida“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám