Hlavní obsah

Egyptské opozici ústupky armády nestačí, střety mají další oběti

Káhira

Navzdory slibům vojenské rady, že uspíší přechod k civilní vládě a uspořádá prezidentské volby co nejdříve, vyšly ve středu v Egyptě do ulic znovu tisíce lidí. Protesty se opět soustředily hlavně v Káhiře a Alexandrii, kde pokračovaly střety s policií a armádou. Počet obětí roste.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Střety demonstrantů s bezpečnostními složkami v Káhiře

Článek

Předseda rady a bývalý hlavní spojenec svrženého prezidenta Husního Mubaraka, polní maršál Husejn Tantáví, v úterý v televizi slíbil, že se prezidentské volby uskuteční v červnu, tedy asi o půl roku dříve, než bylo původně plánováno. Potvrdil také plán zahájit v pondělí první svobodné volby po několika desetiletích. Rada zároveň přijala demisi přechodné vlády v důsledku protestů proti navrhovaným změnám ústavy. Návrh mimo jiné vyjímal armádu a její rozpočet z civilní kontroly.

Tisíce lidí ale Tantáví nepřesvědčil. Aktivisté, kteří tvrdí, že armáda připravuje Egypťanům další diktaturu, požadují ukončení represí a odstavení vojáků od moci. „Pryč, pryč“ a „Lidé chtějí odchod maršála,“ skandovali ve středu lidé v Káhiře, kteří se postavili bezpečnostním silám.

„Jakmile se rozednilo, začali po nás střílet (gumovými projektily). V noci nás pořádně neviděli,“ řekl agentuře Reuters jeden z místních.

Nepokoje pokračovaly i v dalších městech včetně Alexandrie, kde při střetech s policisty zemřel jeden člověk. Protesty, které se šíří od soboty, si tak vyžádaly nejméně 37 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt je znovu na nohou, vláda nabídla demisi

Protesty v egyptském hlavním městě Káhiře nabyly po třech dnech svého trvání na intenzitě. Na centrálním náměstí se znovu v noci na úterý střetli demonstranti...

Výběr článků

Načítám