Hlavní obsah

Podařilo se navázat kontakt se ztracenou ruskou sondou

– Perth • Aktualizováno

Pracovníkům Evropské vesmírné agentury (ESA) se v úterý podařilo navázat kontakt se ztracenou meziplanetární sondou Fobos-Grunt, kterou se ruským expertům před dvěma týdny nepodařilo navést na dráhu k Marsu. Agentura to oznámila na svých internetových stránkách.

Článek

Kontakt se sondou navázalo středisko v australském Perthu. Je to vůbec poprvé, kdy byl na Zemi zachycen signál, jenž zmizel krátce po vypuštění sondy 9. listopadu. “Pracovníci ESA úzce spolupracují s inženýry v Rusku, aby určili, jak nejlépe se sondou komunikovat,“ oznámila agentura.

Ruská vesmírná agentura v úterý ještě před oznámením ESA uvedla, že úlomky sondy Fobos-Grunt se mohou na Zem zřítit mezi koncem prosince a únorem, přičemž oblast, kam úlomky dopadnou, bude možné odhadnout nejdříve 24 hodin předem.

Připouštěla ale do konce tohoto měsíce teoretickou možnost navázat ještě se sondou kontakt. Po sondě, která měla z měsíce Marsu Phobos dovézt vzorky jeho povrchu, kromě jiných pátrala i americká NASA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská sonda vyrazila k Marsu, ale nabrala špatný kurzVideo: Reuters

Ruský kosmický výzkum prožívá špatné období. Ztrátě meziplanetární sondy, jejíž vyslání stálo na pět miliard rublů (asi tři miliardy korun), předcházely ztráty tří navigačních družic Glonass, vojenské družice Geo-IK-2 a nákladní lodi Progress. Ruští komentátoři předvídají rozsáhlou čistku v kosmickém průmyslu.
Poslední ruské výpravy k Marsu provázela smůla. V listopadu 1996 se krátce po startu raketa s družicí zřítila do Tichého oceánu. Z 16 sovětských misí k rudé planetě uspělo jen pět. Lety k Venuši měly daleko příznivější bilanci, poslední se ale uskutečnily v polovině 80. let.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám