Hlavní obsah

Tálibán jedná v Pákistánu o míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská odnož afghánského radikálního hnutí Tálibán zahájila s vládou předběžné rozhovory o usmíření, uvedla v pondělí agentura Reuters. Poznamenala, že případná dohoda bojovníků z Tehrík-e-Tálibán (TTP)s Islámábádem by ještě více poznamenala napjaté vztahy mezi Pákistánem a Spojenými státy.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánský Tálibán stojí za množstvím útoků v zemi.

Článek

Obě strany ovšem už v minulosti dohody uzavřely, ale ty vždycky radikálům jen daly čas a prostor konsolidovat síly k dalším bojovým akcím. Nynější rozhovory se soustředí pouze na situaci v oblasti Jižního Vazíristánu u hranice s Afghánistánem. Možnost rozšíření dohody na další oblasti však vyjednavači nevylučují.

Mezi požadavky Tálibánu je propuštění vězňů, uvedl jeden z velitelů hnutí. Jiný vyjednavač rozhovory popsal jako velmi obtížné.

Pákistán čelí tlaku Spojených států, aby zakročil proti islámským radikálům. Vztahy obou zemí narušil americký úder v domě v pákistánském Abbottábádu, kde se skrýval vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin. Pákistán následně odmítal nařčení, že bin Ládina a další teroristy kryl.

TTP vznikla v roce 2007 a stojí za množstvím útoků v zemi, například v květnu útočila na námořní základnu v Karáčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám