Hlavní obsah

Ošetřovatel založil požár v domově důchodů v Sydney, zatím umřelo pět lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Páteční požár v domově s pečovatelskou službou Quakers Hill v Sydney, který si vyžádal už pět obětí, byl dílem žháře. Z třiceti zraněných je jich v třináct v kritickém stavu. Policie už zadržela 35letého ošetřovatele Rogera Deana a obvinila jej z několikanásobné vraždy, uvedla v sobotu BBC. Ten původně vystupoval jako hrdina, který zachraňoval penzisty z pekla plamenů.

Článek

Policie Nového Jižního Walesu oznámila, že krátce po požáru byl zadržen podezřelý Roger Dean. Už stanul před soudem. O kauci nepožádal, vinu nepřiznal, uvedla televize CBS. Motiv činů zůstává zatím neznámý.

„Jediné, co mohu říci, je, že detektivové vyslýchali muže na policejní stanici Mount Druitt. Dospěli přitom k závěru, že mají dostačující důkazy, aby ho zadrželi,“ řekl superintendant Michael Willing. Dean byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy. Pátá oběť, 97letá Ella Woodová zemřela později.

Tři lidé zahynuli na místě, mezi nimi i 73letá Alma Smithová. Čtvrtou obětí byla 86letá Lola Bennettová, které zemřela ještě v pátek v nemocnici. Obětí však může býti víc, třináct lidí je v kritickém stavu. A pátý podlehl vážným zraněním v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár domova důchodců v AustráliiVideo: Reuters

Police se soustředila od počátku na hypotézu, že požár byl úmyslně založen, protože propukl současně na dvou místech, v protilehlých křídlech budovy.

Z hrdiny vrah 

Dean ovšem původně vystupoval jako hrdina. Novinářům vyprávěl, jak pomáhal zachraňovat bezmocné pacienty: "Rychle jsem udělal, co jsem mohl, abych každého dostal ven. Dým vše halil, ale hodně lidí jsme dostali ven, což bylo to hlavní,"

Potom byl dokonce mezi svědky, kteří se snažili policii pomoci při pátrání.

Pro hasiče byl zásah, při němž evakuovali na stovku lidí, velmi obtížný, protože budova byla plná hustého dusivého dýmu. Velitel hasičů Greg Mullins nazval požár za „nejhorší noční můru“. Situaci komplikovalo, že se propadala střecha.

„Hasiči se museli vplazit po rukou a kolenou do každé místnosti v budově, lézt pod postele a do skříní, všude, kam se někdo mohl odplazit,“ popisoval záchranu obyvatel domova Mullins.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám