Hlavní obsah

Rýže z Fukušimy je ozářená, ukazují testy

Právo, DPA, vpl, NHK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rýže z japonské Fukušimy je ozářená. Potvrdila to ve středu poprvé od březnové havárie tamní jaderné elektrárny vláda v Tokiu.

Foto: Reuters

Svrchní část třetího reaktoru po výbuchu

Článek

„V rýži z produkce farmáře z Onami, městské části Fukušimy, přístroje naměřily 630 becquerelů radioaktivního cesia na kilogram. Vládní limity povolují 500 becquerelů,“ řekl mluvčí vlády Osamu Fudžimura. Dodal, že radioaktivní rýže se nedostala na trh, protože testy byly provedeny ještě před rozvozem do obchodů.

Radioaktivita mohla zamořit větší oblast, než se přepokládalo. Vyplývá to z vědecké studie, jejíž autoři upozornili, že radioizotopy prvků jako cesium, telur a jód vítr zanesl přes 500 kilometrů. „Zaznamenali je i na severním ostrově Hokkaidó a v západních částech Japonska,“ potvrdil televizi NHK Tecuzo Jasunati z Nagojské univerzity.

Vědci simulovali rozšíření částic a zkombinovali atmosférické modely s hodnotami naměřenými od 20. března do 20. dubna. „Úřady by měly přistoupit k celostátním testům půdy a vydat varování před všemi místy s vysokými hodnotami radiace,“ uzavřel Jasunati.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám