Hlavní obsah

Udělení čínské ceny míru pro Putina se zvrhlo ve frašku

– Peking
Novinky, rei

Ruský premiér Vladimir Putin získal Konfuciovu cenu míru, která je čínskou alternativou k Nobelově ceně. Neobešlo se to ale bez komplikací. Úřady Putinovi cenu dát nechtěly, takže vznikl nový komitét, který nakonec vítěze potvrdil. Je ale otázka, jestli si po takových tahanicích Putin bude chtít pro cenu přijet, komentoval věc server Shanghaiist.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Organizátoři ceny nejprve jmenovali Putina vítězem druhého ročníku ceny. Proti tomu se ale postavilo ministerstvo kultury, jež následně letošní cenu zrušilo a porotu rozpustilo. Jeden z jejích členů, básník Čchiao Ta-mo, který podle zmíněného šanghajského webu loni neváhal nominovat na cenu sám sebe, se však vzepřel. Zřídil novou komisi a cenu navzdory vládě vyhlásil.

Putin si ji podle jeho slov zaslouží: „Letošní cena mu byla přidělena za mimořádný přínos k udržení míru ve světě,“ řekl agentuře AFP Čchiao. Ocenil Putinův nesouhlas s válkou v Libyi, ale i jeho vojenský zásah v Čečensku koncem 90. let. „Jeho železná pěst a neústupnost, kterou dal v té válce najevo, vzbudila v Rusech úctu, a on se stal garantem bezpečnosti a stability v Rusku," upřesnil.

Čchiao prohlašuje, že v plánovaném termínu 9. prosince se v Pekingu uskuteční i slavnostní předání ceny. Není jasné, jestli na něj Putin přijede, a neví se ani, zda jako loňský vítěz dostane 100 000 juänů.

Čína zavedla Konfuciovu cenu míru loni v reakci na rozhodnutí norského komitétu Nobelovy ceny udělit mírovou cenu čínskému disidentovi Liouvi Siao-povi, jehož Čína od roku 2008 vězní. Vítězem prvního ročníku Konfuciovy ceny se stal tchajwanský politik Lien Čan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám