Hlavní obsah

Bin Ládin byl jemný a laskavý muž, říká jeho pravá ruka Zaváhrí

Novinky, rei

Jako jemného a laskavého muže popsal na novém videu zabitého vůdce teroristů z Al-Kaidá jeho mentor a nástupce Ajmán Zaváhrí. V prvním díle nového poselství nazvaného Dny s imámem, které se objevilo na internetových stránkách džihádistů, poznamenal mimo jiné, že truchlil za každého ztraceného přítele. Informovala o tom ve středu BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

„Lidé nevědí, že to byl jemný, mírný, milý muž s vybranými city, i když byl život tvrdý,“ uvedl Zaváhrí během půl hodiny trvajícího filmu. Dodal, že žádného jiného takového muže nezná a čas strávený s ním byl pro něj poctou.

Bin Ládin prý miloval své děti a smutnil i za každého ztraceného přítele. Vždycky, když mu Zaváhrí řekl o nějakém úmrtí ve své rodině, Usáma plakal a přátelsky ho objal. Myslel též na památku útočníků, kteří v USA 11. září 2001, zabili přes 3000 lidí.

„Šejk vzpomínal s laskavostí a úctou na 19 bratrů, kteří zaútočili na modlu našeho věku. Na tyto bratry vzpomínal s extrémní věrností,“ prohlásil Zaváhrí. Když byl v horském komplexu Tora Bora v Afghánistánu téměř dopaden americkými silami, sepsal bin Ládin útočníkům úmrtní listy, protože se bál, že by zemřel, „aniž by uctil tyto hrdinné mučedníky“.

Zaváhrí tvrdí, že chce připomenout lidské kvality šéfa teroristů, jehož letos v květnu v Pákistánu zabilo americké komando. Někteří analytici ale video hodnotí jako pokus bin Ládinova nástupce o vylepšení svého postavení zdůrazňováním blízkosti k zabitému vůdci.

Reklama

Výběr článků

Načítám