Hlavní obsah

V Hongkongu zabavili rekordní kontraband s 33 rohy nosorožců

Hong Kong

Třiatřicet rohů ohrožených nosorožců z Jižní Afriky objevili celníci v Hongkongu. Zabavili i jídelní hůlky a náhrdelníky ze slonoviny. Kontraband vážil 86 kilogramů a jde o největší zásilku tohoto druhu. Její cena se odhaduje na dva milióny dolarů.

Foto: Bobby Yip , Reuters

Zabavené rohy nosorožců

Článek

V zásilce bylo kromě 33 rohů nosorožců i 758 jídelních hůlek a 127 náhrdelníků, uvedla celní správa ve městě. Podle ní byly rohy ukryty v kontejneru poslaném z Kapského města pod vrstvami folií z umělé hmoty a hliníku, aby je neodhalil skener využívající rentgenové paprsky.

Rohy z nosorožců se využívají v tradiční čínské medicíně i na Blízkém východě. Připisuje se jim afrodisiakální účinek.

Na světě přitom žije jen 25 000 nosorožců. Minulý týden byl za vyhynulého prohlášen poddruh nosorožce černého nosorožec dvourohý severozápadní (Diceros bicornis longipes). Na pokraji vyhynutí je nosorožec tuponosý severní (Ceratotherium simum cottoni), poddruh takzvaného nosorožce bílého ze středních částí Afriky.

Pytláci loví nosorožce jen kvůli rohům, které jim uříznou, a zvířata nechají zahynout. Podle oficiálních statistik bylo v Jihoafrické republice během letoška upytlačeno už 341 nosorožců, což je více než 333 ulovených za celý loňský rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám