Hlavní obsah

Austrálie chce zrušit zákaz prodeje uranu do Indie

– Canberra

Austrálie zvažuje zrušení zákazu exportu uranu do Indie. Premiérka Julia Gillardová ze Strany práce o svém záměru informovala nezvyklým způsobem, v novinovém komentáři. Zmínila se o tom, že když se uran prodává Číně, Japonsku a USA, není důvod, proč by se neměl prodávat do Indie. Koaliční partner Zelení jsou proti.

Článek

Tento krok by byl zásadním obratem v postoji Canberry, která dosud podmiňovala dodávky uranu podpisem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Tu Indie nepodepsala. Navíc sama vyvinula a otestovala v 90. letech jadernou nálož.

Připomněla, že Spojené státy de facto zrušily mezinárodní zákaz spolupráce s Indií v roce 2005, když podepsaly s Dillí bilaterální dohodu o obchodu s uranem a spolupráci na mírovém jaderném programu.

"Vzhledem k těmto diplomatickým okolnostem je pro nás zákaz problém a žádný zisk a myslím si, že bychom si tuto realitu měli přiznat," řekla premiérka, která o svém plánu chce přesvědčit labouristy na konferenci.

Austrálie, která má 40 procent světových zásob uranu, by byla ochotná dodávat Dillí tuto surovinu za podmínky dodržení standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

"Očekáváme od Indie stejné standardy jako od ostatních zemí, do kterých vyvážíme uran," uvedla Gillardová v rozhovoru pro úterní vydání Sydney Morning Herald.

Indický ministr zahraničí S. M. Krišna vyjádření předsedkyně australské vlády přivítal.

Austrálie vyváží asi 10 000 tun uranu ročně, ale neprodává ho na otevřeném trhu. Čtvrtina je exportována do Japonska, smlouvy jsou uzavřeny s USA, Čínou, Tchaj-wanem, Jižní Koreou a několika evropskými zeměmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám