Hlavní obsah

Čínský architekt složil 25 miliónů korun, aby se mohl odvolat proti vysoké dani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej oznámil, že v úterý složil na bankovní konto státního daňového úřadu záruku ve výši 8,45 miliónu jüanů (25 miliónů korun). Tento krok mu má umožnit zažádat o revizi rozhodnutí daňového úřadu, který umělci nařídil zaplatit na daních a pokutách 15 miliónů jüanů (téměř 44,5 miliónu Kč).

Článek

Složení zmíněné finanční částky představuje ve sporu s čínskými daňovými úřady ústupek umělce, který se prý pro něj rozhodl především kvůli obavám o své spolupracovníky. Daňoví úředníci totiž pohrozili, že předají vyšetřování činnosti jeho firmy policii, pokud nebude částka složena do vypršení lhůty tento týden ve středu.

Umělec doposud odmítal částku uhradit s tím, že žádný důkaz o daňovém úniku nebyl předložen.

Aj vyslovil obavy, že kdyby případ převzala policie, mohla by zatknout v prvé řadě jeho manželku, protože ona je právní zástupkyní a ředitelkou příslušné společnosti.

Finanční prostředky, které Aj v úterý odevzdal, pocházejí z darů výtvarníkových stoupenců - jiných umělců, disidentů i tisíců anonymních sympatizantů - kteří mu v uplynulých dnech darovali téměř devět milionů jüanů. [celá zpráva]

Aj Wej-wej byl letos na jaře zatčen v rámci zátahu proti vládním kritikům a následně tři měsíce bez obvinění zadržován, na svobodu se dostal koncem června. Obvinění Aje z daňových úniků je obhájci lidských práv považováno za další ze způsobů, jak ho potrestat za jeho kritiku čínské komunistické vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám