Hlavní obsah

Střílíme ze čtyř metrů, není to složité, popsal popravy v Číně zkušený kat

– Peking
Novinky, rei

Vzácný vhled do praktik popravování v Číně poskytl prostřednictvím pondělního vydání Pekingského večerníku Chu Siao, který střílí odsouzence na smrt už 19 let. Není to nic složitého, střílíme ze vzdálenosti čtyř metrů, citovala jeho slova agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Čína poměrně často pořádá i veřejné popravy odsouzených zločinců.

Článek

Popravy, kterých Čína vykonává nejvíc na světě, jsou podle policisty rutinou. „Není to vůbec tak složité, jak si lidé myslí. Všichni máme pušky s metr dlouhou hlavní a stojíme čtyři metry od odsouzeného. Zamíříme, zmáčkneme spoušť a je to,“ řekl Chu novinám.

Většina lidí je podle něj tak vyděšená, že na popravišti sotva stojí na nohou. Výjimkou prý byl jeden voják odsouzený na smrt za zabití. „Odsouzenci klečí na kolenou, ale tento voják se postavil a běžel dál. Pohybující se cíl byl sejmut,“ doplnil policista.

Zabíjení nelituje. „Ti lidé si za své zločiny zasloužili, co dostali,“ poznamenal.

Chu se na popravčího příliš dlouho nezaškoloval. Starší kolegové ho vzali na dvě popravy a nechali ho odhledat těla, pak dostal rovnou do ruky zbraň. Moc nervózní nebyl. „Až na podruhé, z obav, že by se mi kolegové mohli smát, když se netrefím,“ řekl. Dnes už se prý nováčci zaškolují déle.

Čína popravuje nejvíc lidí na světě

Počet poprav v Číně není znám. Mezinárodní organizace upozorňují, že oficiální statistiky jsou zdaleka neúplné. Už z nich ale plyne, že v Číně každoročně popraví více lidí, než kdekoliv jinde ve světě. Popravuje se i v USA, kde byl loni vykonán hrdelní trest nad 46 lidmi.

V Číně se v poslední době stále častěji usmrcuje sérem aplikovaným do těla injekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám