Hlavní obsah

Čínská tajná služba verbuje nové Maty Hari, někdy i velmi nevybíravě

Novinky, rei
Peking

Navzdory důmyslným technologiím se tajné služby i dnes spoléhají na ženskou krásu a slabost mužů pro svůdný úsměv. Ne jinak je tomu v Číně, jejíž špionážní aktivity patří mezi nejrozsáhlejší na světě. Druhé oddělení při generálním štábu čínské armády si najde úspěšnou herečku i pohlednou dívku z venkova, upozornil japonský deník Asahi šimbun.

Článek

„Cítila jsem se provinile z toho, že lidi klamu,“ popsala dívka z čínského vnitrozemí, která do Pekingu přišla ve svých 17 letech na pozvání své sestřenice. Zůstala, když ji oslovil muž s nabídkou práce informátorky. Dostala fotografii jiného muže, kterého má oslovit a získat o něm informace. Přijala údajně z vlasteneckých důvodů.

Kráska chodila hlavně do barů ve čtvrti San-li-tchun, které navštěvují cizinci, protože v blízkosti se nachází množství zastupitelských úřadů. Její svůdný tanec většinou nezůstal dlouho bez odezvy. Pouze jednou se v rámci mise musela vydávat za masérku v sauně.

Po dvou letech měla dívka slídění dost a dnes pracuje jako recepční. Mladá dáma tvrdí, že nikdy neměla za úkol získat nějaké specifické dokumenty či data. Zjišťovala jen obecné informace o pracovním programu sledovaného a jeho spolupracovníků. Placena byla vždy až po splnění úkolu, a to tisíci juäny, tedy v přepočtu necelými třemi tisíci korunami.

V hledáčku jsou i známé tváře

Japonský list poznamenal, že čínské služby sbírají ve velkém všeobecné informace a z jejich množství teprve potom vybírají, na co a koho se zaměří. Řízení špionážních aktivit je soustředěno do druhého oddělení generálního štábu. Jako informátory služba nezaměstnává jen profesionály, ale třeba i studenty pobývající v zahraničí.

Využívají ale i známé tváře ze showbyznysu, snad po vzoru legendární Mata Hari - nizozemské orientální tanečnice, která se v průběhu první světové války stala agentkou Německa a Francie. A někdy tajná služba nezůstane jen u prosté nabídky.

Příkladem může být herečka Šao Siao-šan. Dcera armádního příslušníka na internetu v srpnu vyvěsila zprávu, že je pod neustálým dohledem druhého oddělení a dodala, že o tom promluví jen se zahraničními médii.

Reportéři Asahi šimbun se s ní setkali v Pekingu. Uvedla, že druhé oddělení ji kontaktovalo přes otcova spolupracovníka. Nabídku odmítla. Od té doby ji prý pořád sledují a odposlouchávají její telefon. Když ji loni v listopadu jiný armádní pracovník znovu oslovil a ona úkol sledovat nejmenovaného atašé z Evropy opět odmítla, tlak se ještě zvýšil. Herečka řekla, že také obdržela varovný vzkaz: „Přejede tě auto“.

V televizi se naposledy objevila v červenci. Zpráva od ní, že je sledována, z internetu zmizela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám