Hlavní obsah

Tálibán získal bezpečnostní plány celonárodní schůzky vůdců

Novinky,
Kábul
Aktualizováno

Tálibán podle BBC v pondělí oznámil, že se mu dostal do rukou plán bezpečnostních opatření naplánovaných pro velké setkání všech kmenových vůdců, takzvanou Lóju džirgu neboli Velkou radu. Na setkání chtěl zaútočit. Tálibán ale v pondělí utrpěl také tvrdou ránu, když byl zadržen jeho mluvčí.

Foto: B Mathur, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Sedmadvacetistránkový dokument poskytl Tálibán i tisku. Vláda ale popírá jeho pravost.

V dokumentu je uveden mimo jiné seznam bezpečnostních opatření na ochranu ministrů a prezidenta Hámida Karzáího. Vyjmenováni jsou v něm i vysocí bezpečnostní představitelé včetně titulů a funkcí. Ve zprávě jsou i policejní mapy.

Kábulský policejní šéf generál Ajúb spolu s vysokým představitelem bezpečnostních složek ale BBC popřeli pravost plánu. Podle nich jde o falzifikát, který má jen vyvolat strach, aby se vůdci nechtěli setkání účastnit.

Dva tisíce účastníků

Pokud je však plán pravý, znamená to velikou ránu pro důvěryhodnost prezidenta i vlády. Ohroženi mohou být všichni účastníci Velké rady, kterých má být přes dva tisíce.

Minulou Lóju džirgu, která se konala loni ve speciálním stanu, hlídalo na 12 000 policistů  [celá zpráva]

Tálibán už dříve vyhrožoval, že podnikne útok na toto setkání, protože podle něj jde o schůzku otrockých přisluhovačů.

Lója džirga má jednat o celonárodním usmíření se vzbouřenci a o budoucích vztazích země s USA.

Zadržení mluvčího Tálibánu

V provincii Paktika ve východní části Afghánistánu byl v pondělí zatčen muž, o němž jsou úřady přesvědčeny, že jde o mluvčího extremistického hnutí Taliban Zabiulláha Mudžáhida. Oznámila to agentura AP s odvoláním na zdroje z afghánského ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám