Hlavní obsah

Nový Zéland chce deportovat českého kickboxera, který byl svědkem vraždy

– Auckland • Aktualizováno
Novinky, fia

Novozélandské úřady chtějí vyhostit Čecha Karla Šroubka, kterého hledá česká policie kvůli vyšetřování vraždy z roku 2003. Třicetiletý kickboxer žije od tohoto roku na Novém Zélandu, kde používá jméno Jan Antolík. Informoval o tom v pátek server NZ Herald News.

Článek

Nyní třicetiletý Šroubek uprchl na Nový Zéland v září 2003 poté, co se zapletl do případu vraždy pracovníka autobazaru Vladimíra Domáčky. Toho v pražských Vokovicích zabil střelou z revolveru do hlavy Štěpán Císař, který za to byl odsouzen k 10 letům vězení. Důvodem vraždy byl Domáčkův údajný poměr s přítelkyní jeho kamaráda.

Šroubek byl u toho, když mezi Domáčkou a Císařem došlo k roztržce. Viděl, jak Císař Domáčku praštil lahví do hlavy a podle své výpovědi utekl do auta. Když za ním Císař přiběhl, křičel na něj: „Jeď, jeď. Asi jsem ho zastřelil.“ Druhý den za Šroubkem měl přijít Císař s dvěma muži, kteří se představili jako vyšetřovatelé a nutili jej ke křivé výpovědi v Císařův prospěch a vyhrožovali mu, že by mohli z vraždy obvinit jeho a zařídit to tak, aby byl policií zastřelen při pokusu o útěk.

Konec úspěšné kariéry na Novém Zélandě

Šroubkův přítel, český kickboxer Jan Antolík, mu dal svůj pas. Do něj Šroubek umístil svou fotografii a uprchl na Nový Zéland. Když tam v roce 2003 přijel, neuměl ani slovo anglicky, nyní je z něj kickboxer světové třídy, který dokonce reprezentoval Nový Zéland pod jménem Jan „Atomic“. Je také úspěšným podnikatelem, ovocnými nápoji z Evropy zásobuje novozélandské supermarkety.

V roce 2009 byla však jeho pravá identita odhalena, když česká pobočka Interpolu požádala novozélandské úřady o jeho vydání na základě zatykače, který byl vydán v souvislosti vyšetřováním vraždy.

Šroubek už úřadům v Aucklandu přiznal, že přicestoval do země s falešným pasem. Jeho advokát se ale snaží přesvědčit soud, že k útěku z České republiky měl pádné důvody. Podle soudce si Šroubek příběh zcela jistě nevymyslel, nicméně získat občanství na základě falešných dokumentů je podle něj netolerovatelné. Šroubka tak pravděpodobně čeká deportace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám