Hlavní obsah

Upálil se další tibetský mnich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmandú

Další Tibeťan v mnišském oděvu se zapálil na protest proti čínskému útlaku v Tibetu. Tentokrát se protest konal v nepálské metropoli Káthmándú. Podle nepálské policie plameny včas uhasili kolegové, kteří ho doprovázeli. Letos se už upálilo nebo pokusilo upálit dvanáct buddhistických mnichů.

Foto: Profimedia.cz

Tibetští mniši

Článek

"Asi pětadvacetiletý muž v mnišském oděvu se zahalil do tibetské vlajky, s provoláváním sloganů typu 'Ať žije svobodný Tibet' se polil hořlavinou a s pomocí obětní olejové lampy zažehl své oblečení," uvedla nepálská policie.

"Jeho přátelé okamžitě plameny uhasili. Policie po nich pátrá," dodala policie s tím, že muž utrpěl jen lehké popáleniny a očividně neměl v úmyslu v ohni zahynout.

Mnich se zapálil v jedné z východních čtvrtí Káthmándú obydlené řadou tibetských uprchlíků. Tibeťan se zapálil přímo před stúpou Bódhnáth, jež patří k nejposvátnějším buddhistickým místům světa.

Výzva karmapy lamy

Asi pětadvacetiletý muž se ke svému činu odhodlal navzdory tomu, že ve středu jeden z nejvyšších představitelů tibetského buddhismu karmapa lama vyzval Tibeťany, aby se přestali uchylovat k sebeupalování.

Karmapa lama, který v roce 2000 uprchl z Tibetu a žije společně s dalajlamou v exilu v severní Indii, ocenil statečnost mnichů, kteří se odhodlali "k zoufalému činu na protest proti nespravedlivosti a represi, jimž čelí". Zároveň ale apeloval na ostatní, aby jejich skutky nenásledovali. "V buddhistickém učení si ceníme života. Abychom dosáhli něčeho významného, musíme své životy chránit. Nás Tibeťanů je málo, takže každý tibetský život má pro Tibet obrovskou cenu," podotkl.

Série sebeupálení

V letošním roce už se pokusilo spáchat sebevraždu upálením na protest proti čínské nadvládě nejméně 12 buddhistických mnichů a mnišek, z nichž nejméně sedm svůj čin nepřežilo.

Většina případů pokusu o sebeupálení byla zaznamenána v západočínské provincii S'-čchuan. Poslední z řady obětí se stala minulý týden pětatřicetiletá mniška.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama tento týden prohlásil, že za zoufalými činy tibetských mnichů stojí "kulturní genocida" v oblasti Tibetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám