Hlavní obsah

MMF varuje svět před ztracenou dekádou plnou chaosu

Novinky,
Peking

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová při návštěvě Číny varovala podle BBC před dalším vývojem světové ekonomiky. Ta podle ní může být zavlečena do ztraceného desetiletí plného ekonomické nejistoty, finanční nestability a propadu poptávky.

Článek

Lagardeová varovala, že pokračující dluhová krize v Evropě vytváří nejisté výhledy pro světovou ekonomiku. Podle ní se sice udělaly kroky správným směrem k vyřešení krize, je ale více udělat pro obnovení důvěry.

„Máme pocit, že když nebudeme jednat směle a jednotně, ekonomice ve světě hrozí, že se dostane na sestupnou spirálu nejistoty, finanční nestability a případného zhroucení poptávky. Měli bychom utéci hrozbě toho, co někteří komentátoři už nazývají ztracenou dekádou,“ řekla Lagardeová.

Zatím hrozí, že se dluhová krize z okrajových zemí eurozóny může rozšířit do největších ekonomik v oblasti. Ve středu výnosy italských desetiletých dluhopisů překročily hranici sedmi procent, která už se blíží slepé uličce, kdy si země půjčuje jen na splácení předchozích dluhů. Zadluženost Itálie činí 120 procent HDP. V roce 2012 by měla vrátit na dluhu astronomických 360 miliard eur (asi devět biliónů korun). [celá zpráva]

Ohrožena může být i Asie

„Jsou tu mraky na obzoru vyspělých zemí a zejména v EU v USA,“ řekla Lagardeová. Uvedla, že zatímco americká a evropská ekonomika se potýkají se svými vlastními problémy, asijské země pod vedením Číny v posledních letech zažívaly silný růst. Lagardeová ovšem varuje, že v globalizovaném světě nejsou imunní vůči problémům zbytku světa.

USA a eurozóna jsou dvě největší světové ekonomiky a také největší trhy pro asijské zboží. A poptávka po něm klesá. „Oslabení exportu bude hlavní překážkou ekonomického růstu v následujících čtvrtletích,“ varoval Jing Ulrich ze společnosti JP Morgan.

A zpomalení ekonomického růstu v Číně a dalších rozvíjejících se asijských trzích může spolu s dalšími problémy rozvojových zemí zbrzdit světový růst.

Lagardeová proto vyzvala Čínu, aby našla alternativu ke své čistě exportní politice, posílila domácí poptávku a restrukturalizací ekonomiky dosáhla dlouhodobého růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám