Hlavní obsah

Bangkok se potápí, záplavy jsou asi předzvěstí jeho zániku

Bangkok
Aktualizováno

Thajské hlavní město Bangkok stojí uprostřed mokřadů a bažin, a také proto se pomalu propadá, záplavy sužující v posledních týdnech město mohou být předzvěstí jeho zániku. Uvedli to klimatologové, které citovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thajský Bangkok se potápí, město zaplavila vodaVideo: Reuters

 
Článek

Povodně si v pondělí v Bangkoku vynutily evakuaci další čtvrti, voda obklopila dva významné průmyslové parky na východě města a přerušila autobusovou dopravu. Záplavy v Thajsku si od července vyžádaly již přes 500 mrtvých.

Aktuálně ohrožená bangkocká průmyslová zóna Lat Krabang zahrnuje 254 továren, v nichž pracuje takřka 50 000 dělníků pro firmy jako Unilever, Johnson či Honda Motor. Průmyslový komplex Bang Čan, který zřejmě také neunikne zatopení, čítá 93 podniků s celkem 13 000 zaměstnanci a sídlí v něm mimo jiné pobočky potravinářské firmy Nestlé a společnosti President Bakery, která produkuje žemle pro McDonald's.

Nízko položená thajská metropole se nachází pouhých 30 kilometrů severně od břehů Thajského zálivu. Mnozí odborníci předpovídají, že do roku 2050 stoupne hladina moře v zálivu v důsledku globálního oteplování o 19 až 29 centimetrů. Očekává se také zvýšení hladiny řeky Čao Pchraja, která protéká Bangkokem.

Za 50 let má být většina města pod vodou

"Pokud nebudou podniknuty žádné kroky na ochranu města, za 50 let bude většina Bangkoku pod úrovní moře," prohlásil thajský klimatolog Anond Snidvongs.

Globální oteplování přitom není jedinou hrozbou pro hlavní město. Bangkok se již řadu let propadá, mimo jiné kvůli agresivnímu odčerpávání podzemních vod s cílem uspokojit rostoucí potřeby místních továren i 12 miliónů lidí, kteří v metropoli žijí.

Podle studie zveřejněné loni Světovou bankou, Asijskou rozvojovou bankou a Japonskou bankou pro mezinárodní spolupráci v 70. letech Bangkok klesal o deset centimetrů ročně. Toto tempo se od té doby díky vládním opatřením na kontrolu odčerpávání podzemních vod údajně podařilo snížit na centimetr za rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v BangkokuVideo: Reuters

Světová banka přesto předpovídá, že riziko záplav v Bangkoku vzroste do roku 2050 čtyřnásobně. A Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zařadila thajskou metropoli mezi desítku měst světa, která do roku 2070 čelí potenciálním dopadům pobřežních záplav.

Dalším důvodem, proč povodně tak tvrdě doléhají na stále rozrůstající se město, je podle vědců právě rychlá urbanizace. "Jak se oblast, která potřebuje ochranu před povodněmi, zvětšuje a zastavuje, voda má stále méně možností, kam se rozlít," vysvětlil francouzský vodohospodář Francois Molle. "Bangkok nakonec skončí pod vodou. Otázkou zůstává kdy," přednesl Molle katastrofický scénář.

Podle expertů thajské úřady musejí nyní co nejrychleji vyřešit využívání půdy v Bangkoku a zvážit přemístění továren a průmyslových komplexů do bezpečnějších oblastí. Anebo přesunout celé město.

"Pokud obyvatelé metropole chtějí být v suchu 24 hodin denně celých 365 dnů v roce, bylo by možná vhodné vybudovat úplně nové město," uvedl Anond. „V naší zemi existují oblasti, kde lze vystavět zcela suché, nové město," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám