Hlavní obsah

Daň čínského architekta zaplatí jeho příznivci, peníze mu házeli i přes plot

Peking

Tisíce lidí přispěly na daň čínského architekta a disidenta Aj Wej-weje. Na účet dostal pět miliónů jüanů (přes 15 miliónů korun), ze kterých zaplatí daň ve výši 2,4 milióny jüanů, uvedla BBC. Podle ČTK ale je daň vyšší a činí 15 miliónů jüanů. Umělec slíbil dárcům, že jim peníze vrátí.

Článek

Aj byl letos zadržen a stíhán pro údajný daňový únik. Pravým důvodem ale bude to, že autor pekingského olympijského stadiónu v posledních letech tvrdě kritizuje režim.

Lidé mu peníze posílali nejen převodem na účet, ale někteří je vkládali do papírových vlaštovek a házeli mu je přes zeď jeho sídla, kde žije a pracuje.

Celkem mu poskytlo peníze 20 000 lidí.

„Tyto dary nespočívají jen v penězích, vyjadřují pocity lidí z toho, co se stalo," řekl umělec, který příznivce o půjčky požádal. „Jsem jim velmi vděčný a citlivě vnímám jejich činy.“

Vysoké daně mu byly vyměřeny kvůli činnosti společnosti, která se stará o jeho dílo. Sám tvrdí, že je jen architekt a designér, podle úřadů firmu ale i řídí.

Zadržen byl na letišti, když mířil do zahraničí.

„Během 81 dnů mé vazby na tajném místě mě obvinili, že podvracím státní moc,“ řekl. Uvedl, že mu policie řekla: „Chceme, aby si lidé mysleli, že jste špatný člověk.“

Ovšem umělec může být stíhán i kvůli způsobu, jímž získal peníze. Podle některých expertů jde o nezákonné získávání prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám