Hlavní obsah

Přes 500 obětí si již vyžádaly záplavy v Thajsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí záplav v Thajsku v neděli přesáhl 500. Špinavé záplavové vody dál pronikají do severní částí metropole Bangkoku, zaplavují hlavní křižovatky a silnici, která leží pod vyvýšenou železniční tratí. Blíží se i k důležitému autobusovému nádraží, které slouží jako brána do severního Thajska, prozatím však podle policie zůstává otevřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v BangkokuVideo: Reuters

 
Článek

Tři měsíce trvající intenzivní srážky způsobily v zemi nejhorší záplavy za poslední půl století. Od července zasáhly většinu země a vyžádaly si podle vlády již 506 obětí na životech. V některých provinciích severně od Bangkoku již podle informací agentury AP začala voda ustupovat, naopak však stoupá u Bangkoku, který stojí v cestě přirozenému toku na jih do Thajského zálivu.

Dosud úřady nařídily evakuaci osmi z celkových 50 obvodů Bangkoku. Sedm jich bylo již zaplaveno z části či úplně. V sobotu se přiblížila voda k největší venkovní nákupní zóně i s proslulým víkendovým trhem Čatučak, jedné z hlavních turistických atrakcí severně od centrální obchodní čtvrti Bangkoku.

Ve snaze odklonit část blížící se masy vody dokončili dělníci na severu Bangkoku asi šestikilometrový val pytlů s pískem. Bangkok ale bude muset dál bojovat s vodou, která se již do města dostala kanalizací. Ta byla v posledních dvou desetiletích významně rozšířena a vylepšena, aby si byla schopná poradit s množstvím vody během monzunového období.

Současné záplavy jsou však pro kanalizační systém velkou zkouškou, soudí agentura AP, neboť takové množství vody Bangkok zažil naposledy v roce 1942.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám