Hlavní obsah

V Nigérii explodovalo několik bomb, jedna i před školou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenská základna a velitelství tajných služeb se v pátek stalo terčem sebevražedných atentátníků v severonigerijském městě Maiduguri. Velitel místní vojenské jednotky serveru BBC řekl, že tři útočníci přišli o život. Podle tiskových agentur v pátek nálože explodovaly na různých místech na severovýchodě země.

Článek

Celkový počet obětí nebyl bezprostředně znám, jedna z náloží ale explodovala před školou, kam si rodiče přijeli vyzvednout děti. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Podezření ale padlo na radikální sektu Boko Haram, která v oblasti útočila již dříve.

Exploze se v Maiduguri ozvaly v okolí místní náboženské školy v době tradičních pátečních modliteb. O chvíli později se sebevražední útočníci pokusili vstoupit na pozemek armádní jednotky, která má bránit město před bojovníky sekty. To se jim ale nepodařilo a výbušniny explodovaly nedaleko základny.

Podle armádního mluvčího citovaného agenturou AP se exploze kromě základny ozvaly na celkem třech místech ve městě. Terčem bombových útoků se podle agentury AFP stala také policejní stanoviště v sousedním státu ve městě Damaturu asi 120 kilometrů od Maiduguri.

Simultánní útoky

Mluvčí armádní jednotky Hasan Muhammad obvinil Boko Haram ze "simultánních útoků". Pokud za nimi sekta opravdu stála, byly podle agentury AP zatím vůbec nejsmělejší a nejkoordinovanější z těch, které kdy Boko Haram provedla.

Sekta, jejíž název znamená "západní výchova je svatokrádež", od začátku roku jen na severu Nigérie při bombových útocích a úkladných vraždách podle statistiky AP zabila více než 240 lidí. Podle agentury AP se sekta rozpadla do tří frakcí, z nichž ta nejradikálnější vyjednávání odmítá. Podle zdrojů AP je tato odnož v kontaktu se severoafrickou větví teroristické sítě al-Káidy a pravděpodobně i se somálským islamistickým hnutím Šabáb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám