Hlavní obsah

Na protest proti Číně se pokusil upálit další Tibeťan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Před budovou čínského velvyslanectví v Dillí se v pátek pokusil upálit další Tibeťan, letos v pořadí už nejméně dvanáctý. Stalo se to pouhý den poté, co se upálila mniška v Číně, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tibeťan se pokusil upálit před čínskou ambasádouVideo: Reuters

 
Článek

Policie před ambasádou v indickém městě stačila včas zasáhnout a plameny na nohou 25letého muže se jí podařilo uhasit. Utrpěl popáleniny menšího rozsahu a byl hospitalizován. Podle zástupce tibetského exilu v Indii mladík před činem vyzval k ukončení represí čínských úřadů v Tibetu.

Ve čtvrtek se ze stejného důvodu upálila mniška v čínské provincii S’-čchuan.

Foto: Parivartan Sharma, Reuters

Indickým policistům se podařilo mnicha včas uhasit.

Jenom za letošek se pokusilo upálit jedenáct buddhistických duchovních. V S’-čchuanu dva za poslední týden.

Tibet pod nadvládou Číny
Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou udržování ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.
Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, emigroval tibetský duchovní vůdce dalajláma do Indie. Následovalo jej na 80 000 Tibeťanů.
Dalajlámovi věrní usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny. Peking kvůli tomu dalajlámu označuje za teroristu.

Reklama

Výběr článků

Načítám