Hlavní obsah

Právník, který zabil muže spojovaného s Krejčířem, zmizel

Pretoria

V Jihoafrické republice je pohřešovaný právník George Michaelides, jenž se přiznal k vraždě vyšetřovatele, který spolupracoval s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Michaelides byl po přiznání k vraždě propuštěn na kauci, nyní by mohl být podle jihoafrického deníku The New Age v Evropě.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Před dvěma lety se přiznal, že v sebeobraně zastřelil soukromého detektiva Kevina Trytsmana, který se ho pokoušel vydírat. Michaelides v poslední době dostával výhrůžky a bál se o život.

Zmizel za nejasných okolností a z konta jeho nadace zmizely desítky miliónů randů. Jeden z jeho přátel a klientů řekl, že měl s Michaelidesem minulou středu schůzku a že nic nenasvědčovalo tomu, že chce právník prchnout. Zaměstnancům své kanceláře Michaelides řekl, že odlétá pracovně do Durbanu, minulý čtvrtek pak manželce telefonicky sdělil, že je ve Frankfurtu a že se nevrátí. Na letišti se našlo jeho auto s klíčky.

Trytsman údajně pracoval jako agent pro vládní Africký národní kongres (ANC) a tvrdil o sobě také, že pracuje pro Národní zpravodajskou agenturu. Podle The New Age byl úspěšný při likvidaci soudních dokladů a padělání listin. Pracoval pro zabitého majitele sítě klubů Lollyho Jacksona i pro Krejčíře, jehož jihoafrický list označuje za českého miliardáře na útěku. Podnikatel žije v JAR od roku 2007.

V JAR je Krejčíř obžalován z pojišťovacího podvodu, v němž za fingovanou rakovinu inkasoval 4,5 miliónu randů (kolem 11,5 miliónu korun). Proces s ním má pokračovat příští rok v dubnu. V ČR je obviněn z majetkových a násilných trestných činů. České policii unikl při domovní prohlídce v roce 2005.

Sedm zavražděných kolem Krejčíře
Kevin Trytsman – soukromý vyšetřovatel a obchodník, který pro Krejčíře pracoval. V prosinci 2009 byl dvakrát střelen do hrudi, údajně během hádky o šek na čtyři milióny randů zakotvených ve smlouvě s právníkem Georgem Michaelidesem. Ten byl z vraždy obviněn. Je vyšetřován na svobodě.
Uwe Gemballa – německý obchodník, který majiteli striptýzových klubů Lollymu Jacksonovi dodával luxusní auta. Pral také špinavé peníze. Po příletu do JAR byl unesen. Jeho tělo se našlo o měsíc později v říjnu loňského roku. Server Mail & Guardian napsal, že Krejčíř naznačil svému lékaři, že za vraždou stojí on. Z únosu a vraždy ale byla obviněna trojice Jihoafričanů, z nichž jeden byl už odsouzen.
Lolly Jackson – majitel striptýzových klubů se stal obětí tři měsíce po zabití Gembally. Byl zastřelen ve svém domě v Edleenu. Údajný vrah a Krejčířův údajný pobočník George Smith se skrývá na Kypru.
Chris Kouremetis – obchodník s realitami, kterého v podsvětí přezdívali Pan Veliký, byl zastřelen letos v restauraci po svatební oslavě. Také on byl ve spojení s Krejčířem.
Cyril Beeka – zastřelil ho v autě neznámý muž na motocyklu. Beeka pracoval s Krejčířem i Jacksonem.
Ian Jordaan – v polovině září byl zabit Jacksonův právník spravující jeho pozůstalost. Večer odjel na setkání s klientem a už se nevrátil. Policie si případ spojila s nálezem těla v ohořelém autě v Johannesburgu. K identifikaci posloužilo porovnání chrupu.
Mark Andrews – zemřel o týden později. Společně s Krejčířem si údajně nárokoval část Jacksonovy pozůstalosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám