Hlavní obsah

U břehů Nigérie unesli tanker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nigerijských břehů byly uneseny dvě lodi. Řecká společnost Ancora Investment Trust Inc, které tanker Halifax patří, ve čtvrtek sdělila, že s posádkou ztratila kontakt o víkendu. Podle dalších zdrojů se ve čtvrtek piráti zmocnili ještě menšího plavidla MV Igbere s nákladem oleje.

Foto: Profimedia.cz

Piráti na rychlém člunu

Článek

"Drží posádku a loď," řekl agentuře Reuters zástupce společnosti Ancora Investment Trust Inc.

Loď Halifax, která pluje pod maltskou vlajkou, byla naposledy viděna u beninského Cotonou a směřovala na Port Harcourt, jak ukázal systém sledování pohybu lodí AIS. Naposledy se hlásila asi 60 mil od přístavu Port Hartcourt, když čekala na vplutí k přístavu, kde měla zakotvit.

"Jestli byla unesena, bude nejspíš držena deset dní, než z ní budou únosci schopni vyložit veškerý náklad," uvedla bezpečnostní firma AKE Ltd.

Jedná se o další z řady útoků v Guinejském zálivu, které ohrožují rozvíjející se hospodářskou oblast, odkud se vyváží ropa, kovy a zemědělské produkty. Piráti v Guinejském zálivu, který se rozkládá od Guiney po Angolu, útočí na lodi kvůli penězům a jejich nákladu.

Piráti v západní Africe nejsou tak organizovaní jako námořní lupiči poblíž somálských břehů a ve vodách Indického oceánu. Poslední dobou ale jejich útoky nabírají na intenzitě. Nigérie, Angola, Gabon a Rovníková Guinea patří k největším africkým vývozcům ropy, častým terčem útoků se proto stávají plavidla ropných společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám