Hlavní obsah

Čínský premiér prolomil tabu a popsal perzekuce za Maa

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský premiér Wen Ťia-pao prolomil tabu a poprvé otevřeně promluvil o „neustálém stíhání“ jeho rodiny za Mao Ce-tunga. O perzekucích obecně i stíhání rodiny předsedy vlády se sice ví, ale v Číně je oficiálně Mao navzdory miliónům obětí své vlády stále považován za obdivovaného „Velkého kormidelníka“, který jen udělal „nějaké chyby“.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Premiér Ťia-pao vystoupením na půdě své bývalé školy v Nan-kchaji možná varoval před částí vládnoucí komunistické strany zastávající „tvrdý“ přístup a opakováním minulých chyb. Ministerský předseda připomněl atmosféru paranoie a strachu v padesátých letech.

„Narodil jsem se v intelektuálské rodině v I-singu, v severním Tchien-ťinu v roce 1942. Můj děda vedl ve vesnici školu. Byla to první základní škola přijímající navzdory místním vládcům i děvčata. Spousta učitelů byla absolventy vysoké školy a z některých se po roce 1949 stali profesoři,“ prohlásil podle čínských státních médií premiér s tím, že poté, co jeho děda v roce 1960 zemřel na krvácení do mozku, škola stále archivovala jeho sebekritiky, jež ho komunističtí funkcionáři stejně jako všechny ostatní v duchu ideologického napravování nutili sepisovat.

Foto: Profimedia.cz

Mao Ce-tung na plenární schůzi v Pekingu v roce 1969

„Když jsem pak šel na střední a vysokou školu, moje rodina trpěla neustálými útoky politické kampaně. V roce 1960 byl také můj otec vyšetřován kvůli takzvaným historickým problémům. Bylo mu znemožněno vyučovat a byl poslán pracovat na statek na okraji města, kde se staral o prasata. Můj otec byl čestný muž, celý život tvrdě a svědomitě pracoval,“ pokračoval Ťia-pao.

„Dětství jsem prožil ve válce a strádání. Chudoba, zmatek a hladomor zanechaly v mé mladé duši nesmazatelné stopy,“ doplnil premiér.

Devětašedesátiletý Wen Ťia-pao by měl úřad šéfa vlády v rámci obměny kádrů příští rok opustit.

Reklama

Související články

Čína přešla mlčky výročí kulturní revoluce

Mlčením - jak vypíchla agentura DPA - přešlo čínské vedení 40. výročí rozpoutání kulturní revoluce, nejtragičtějšího období země od doby, kdy se Mao Ce-tung...

Výběr článků

Načítám