Hlavní obsah

Čínská armáda přijme už i tělnatější a potetované nováčky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská armáda ve snaze rozšířit své řady především o vysokoškolské absolventy kvůli tomu slevila na požadavcích při náboru. S ohledem na rostoucí blahobyt společnosti nově přijme i uchazeče s tetováním a větší nadváhou, informovala ve středu státní média.

Foto: Profimedia.cz

Lékařská prohlídka při náboru armádních rekrutů v čínské provincii Ťiang-su

Článek

Čínská lidová osvobozenecká armáda má už teď 2,3 miliónu příslušníků, ale potřebuje další. S tím, jak roste blahobyt ve společnosti, musela ale zmírnit pravidla náboru. Noví rekruti budou už smět mít tetování, i když ne větší než dva centimetry v průměru, a mohou vážit o čtvrtinu více než je normální hmotnost. Dosud byla přípustná hranice o pětinu větší nadváhy.

„Standardní“ hmotnost se podle tabulek čínského ministerstva zdravotnictví vypočítává odečtením čísla 110 od údaje o výšce osoby v centimetrech.

Aby nalákalo vzdělané mladé lidi do armády, rozhodlo se navíc ministerstvo obrany každému vysokoškolákovi, jenž se vojákům upíše, každoročně přispět na studium 6000 juäny (zhruba 16 000 korun).

Počet vysokoškolských absolventů v Číně vzrostl z 3,38 miliónu v roce 2005 na 6,3 miliónů v loňském roce, připomněl britský deník The Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám