Hlavní obsah

Rozzuření Thajci otevřeli hráz, pustili vodu do areálu továrny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Vztek obyvatel Bangkoku, který vzdoruje nejničivějším povodním za několik desítek let, roste. Rozzuření jsou zejména obyvatelé čtvrtí, které byly obětovány a úmyslně zality vodou ve snaze uchránit centrum i bohatší a průmyslové čtvrtě. Požadují, aby i do nich byla puštěna voda a ulevilo se tak už zaplaveným částem metropole. V jednom případě donutili úřady otevřít hráz.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Zaplavená část dálnice v Bangkoku

Článek

Obyvatelé jedné ze čtvrtí na východě města donutili úředníky otevřít hráz, která chránila jeden průmyslový park Bang Chan, i když voda ohrozila jeden z objektů.

Starosta města Sukhumbhand Paribatra se snažil napětí mezi lidmi postiženými povodněmi, a těmi, jejichž majetek je uchráněn, zmírnit: “Mám rád lid stejně jako ostatní zvolení politici, ale někdy musíme být tvrdí vůči požadavkům menšiny kvůli osudu většiny. Nemohu ustoupit každému požadavku.“

Už tak byly kvůli povodním, které zemi trápí od července, zavřeny stovky továren a dalších podniků. Desetitisíce lidí jsou proto bez práce.

Povodně už mají dopad i za hranicemi. Společnost Honda musela snížit na polovinu svou severoamerickou produkci, protože nedostává dost dílů z Thajska.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Zaplavený hrob v bangkokském buddhistickém chrámu

Zpravodajka BBC ve městě Rachel Harveyová uvádí, že se zřejmě centrum podaří ochránit, ale čtvrtě, které s ním sousedí, za to draze zaplatí.

Stále větší kritice čelí i premiérka Šinavatrová, která je politicky nezkušená a trvalo dlouho, než její vláda začala podnikat rozhodnější kroky. Dlouho váhala i s evakuací a neinformovala o reálné hrozbě velké vody. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám