Hlavní obsah

Británie varuje Afriku: budete-li pronásledovat gaye, zablokujeme vám pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth (Austrálie)

Velká Británie zablokuje rozvojovou pomoc zemím, které perzekvují křesťany a homosexuály. Prohlásil to v neděli britský premiér David Cameron, který toto varování tlumočil africkým představitelům během summitu zemí britského Společenství (Commonwealth), který skončil v australském Perthu.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron

Článek

"Rádi bychom, aby se země, které dostávají naši pomoc, držely náležitých lidských práv, a k tomu patří i to, jak lidé zacházejí s gayi a lesbami," řekl Cameron v rozhovoru pro britskou BBC. "Britská pomoc by měla mít víc provázaných podmínek, jako 'perzekvujete osoby kvůli jejich víře nebo jejich křesťanství nebo perzekvujete osoby pro jejich sexuální zaměření?' Takové perzekuce považujeme za nepřijatelné," zdůraznil.

Zákonodárci Ugandy, která je členem britského Společenství, odhlasovali 25. října znovuotevření diskuse o zákonu, který by postavil homosexualitu mimo zákon a mohl by být rozšířen tak, aby pro gaye hrozil trest smrti.

Velká Británie vynaložila v letech 2009 až 2010 zhruba 110 miliónů dolarů na bilaterální pomoc Ugandě a do roku 2015 plánuje ročně vynaložit v průměru 158 miliónů dolarů, napsala na svých internetových stránkách agentura Bloomberg.

Cameronovo varování přišlo v době, kdy nejvyšší představitelé 54 zemí Commonwealthu, kteří zastupují celkem zhruba dvě miliardy lidí, ukončili summit, aniž se jim podařilo dosáhnout dohody či shody v otázce demokracie a lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám