Hlavní obsah

Australský Qantas zastavil všechny lety kvůli sporu s odbory

Australská letecká společnost Qantas Airways v saobotu od 09:00 SELČ zastavila všechny domácí i zahraniční lety kvůli sporu s odbory. Informovala o tom agentura Reuters. Australský národní letecký dopravce je ve sporu s odborovými svazy ohledně pracovních podmínek a mezd.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 747 společnosti Qantas

Článek

Do sporu se už vložila australská vláda, odboroví představitelé označili přijaté opatření za extrémní.Zastavení všech letů bude Qantas stát 20 miliónů australských dolarů denně (asi 373 miliónů korun). Na vnitrostátních linkách firma provozuje 5500 letů týdně, na mezinárodních spojích zhruba tisícovku letů týdně.

Australská vláda v reakci na krizi desátých největších aerolinek světa svolala mimořádné slyšení arbitrážního soudu, které ale trvalo jen dvě hodiny. Poté soudci odložili rozhodnutí na pozdější dobu, někdy během noci na neděli.

"Věřím, že (svolání mimořádného slyšení arbitrážního soudu) si vyžádaly okolnosti, kterým nyní čelíme s Qantasem. Okolnosti tohoto pracovního sporu, který by mohl mít dopady na naši národní ekonomiku," řekla novinářům australská premiérka Julia Gillardová.

Jedno letadlo se zastavilo na ranveji

V době rozhodnutí o zastavení všech letů bylo ve vzduchu nejméně 60 letadel společnosti Qantas, které doletěly do cílových destinací. Žádná další už ale neodstartovala. Nejméně jedno z nich bylo ovšem zastaveno ve chvíli, kdy už rolovalo ke startu. Mezi pasažéry, které opatření Qantasu postihlo, je i 17 vysokých světových představitelů, kteří se v západoaustralském Perthu účastnili summitu Britského společenství.

Generální ředitel Alan Joyce novinářům řekl, že požadavky odborů byly nerozumné a on neměl jinou možnost. "K tomuto vývoji jsme byli přinuceni kvůli škodám způsobeným třemi odborovými svazy," prohlásil. "Chtěl bych říct, jak je mi líto, že byl tento průběh nutný," dodal.

Svazy, zastupující inženýry, zaměstnance pozemních, zavazadlových a cateringových služeb a piloty dálkových letů, uspořádaly v uplynulých týdnech sérii stávek. V pátek mělo kvůli sporu problémy 10 000 zákazníků letecké společnosti.

Společnost se podle Joyce postará o všechny cestující, kteří se kvůli tomu dostanou do potíží včetně ubytování a přebukování letenek u jiných leteckých společností.

Qantas jsou druhé nejstarší aerolinky na světě. Založeny byly v Queenslandu v roce 1920. Společnost dopravuje své klienty do 81 destinací na pěti kontinentech. Do Česka nelétá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám