Hlavní obsah

Kaddáfího syn Sajf Islám jedná se soudem v Haagu, chce se vzdát

Haag

Sajf Islám Kaddáfí neformálně vyjednává s Mezinárodním trestním soudem (ICC) o tom, že se mu vzdá, uvedl v pátek žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo. Syn zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který je obviněn z válečných zločinů spáchaných během povstání v Libyi, se podle libyjské Přechodné národní rady už dříve nechal slyšet, že je připraven se soudu vzdát.

Článek

"S pomocí prostředníků udržujeme neformální kontakt se Sajfem," uvedl podle agentury Reuters Moreno-Ocampo. "Úřad žalobce mu dal najevo, že pokud se vzdá ICC, bude mít právo vypovídat před soudem a bude považován za nevinného, dokud se neprokáže opak," doplnil.

Moreno-Ocampo také zdůraznil, že pokud bude Sajf Islám Kaddáfí shledán nevinným, bude moct odjet do jakékoli země, která ho přijme. Stejné právo bude mít i po odpykání případného trestu, pokud by byl shledán vinným.

Libyjská Přechodná národní rada (NTC) tento týden uvedla, že Sajf Islám Kaddáfí žádá letadlo, aby se mohl vydat soudu. Podle NTC se obává o svou bezpečnost vzhledem k okolnostem, při nichž zemřel jeho otec. Muammar Kaddáfí byl dopaden při útěku ze Syrty a na veřejnost pronikly záběry, jak ho po zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. Kaddáfí byl poté za dosud nevyjasněných okolností zastřelen.

Foto: Profimedia.cz

Kaddáfího tělo v Misurátě

Moreno-Ocampo ale dnes upozornil, že by se Sajf Islám Kaddáfí mohl pokusit také o útěk do země, která by ho ICC nevydala. "Zjistili jsme z neformálních kanálů, že skupina žoldáků nabízí Sajfovi převoz do Africké země, která není signatářem dohody o ICC," uvedl. Podle agentury AP měl zřejmě na mysli Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám