Hlavní obsah

Krejčíř připustil, že byl u nedělní přestřelky v Pretorii

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř byl v neděli svědkem incidentu, při kterém byl v jihoafrické Pretorii postřelen jeho spolupracovník Jason Domingues a který místní média označují za přestřelku pákistánské a johannesburské mafie. Svou přítomnost na místě Krejčíř ve čtvrtek potvrdil jihoafrickému serveru The New Age.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Podle jihoafrické policie se Domingues před incidentem podílel na loupežném přepadení obchodu s elektronikou.  "Byl jsem tam, když postřelili Jasona Dominguese do ruky," prohlásil Krejčíř. "Nikdy bych to nečekal, zrovna jsem projížděl kolem," dodal český podnikatel, a uvedl, že se jednalo jen o krátkou projížďku z Bedfordview do Pretorie, která se málem proměnila v krvavou lázeň.

Podle The New Age doprovázela Krejčíře jeho pravá ruka Miloš Potiska, bývalý vyhazovač, spolu s Paulem Kitzmanem, Jasonem Dominguesem, jeho obchodní manažer Ivan Savov a Srb známý pod jménem Vesco.

Vesco podle Krejčířových slov jel v sobotu do obchodu s elektronikou Ali´s Electronics na Souter Street v západní Pretorii "vyzvednout peníze", ale dostal jen polovinu. V neděli doprovodili ostatní muži Vesca pro zbytek obnosu v hodnotě asi 108 000 randů (přes 240 000 korun).

Domingues byl později v neděli zatčen. Krejčíř podle The New Age následně požádal svého advokáta Pieta du Plessise, aby nabídl policii Krejčířovu spolupráci při vyšetřování.

Policejní zdroje během týdne o nedělním incidentu informovaly jako o drogovém obchodu, který se nezdařil a vedl k přestřelce na veřejnosti. Pákistánci byli popsáni jako "pákistánské kriminální uskupení, které se možná těší ochraně vysokého policejního činitele v Gautengu (provincie, kde leží Pretoria)".

Krejčíř uniká od roku 2005

Krejčíř je v Jihoafrické republice obžalován, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny o své závěrečné fázi rakoviny, aby pak neoprávněně inkasoval pojistku asi 4,5 miliónu randů (kolem 11,5 miliónu korun). Proces s ním má pokračovat příští rok od 16. do 20. dubna.

České úřady Krejčíře obvinily z různých majetkových a násilných trestných činů. České policii podnikatel unikl při domovní prohlídce v roce 2005. V srpnu 2006 mu byl v Česku uložen první pravomocný trest - dva roky vězení s podmíněným dvouletým odkladem za to, že při dovozu luxusních mercedesů z Německa ošidil stát na daních a clu o téměř dva milióny korun. Loni v srpnu mu byl o šest měsíců na šest let vězení snížen trest za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice.

Od roku 2007 žije Krejčíř v JAR; v témže roce Česko požádalo Jihoafričany o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám