Hlavní obsah

Bangkok se připravuje na záplavy, ulice se změní v kanály

Bangkok

Thajská metropole se připravuje na záplavu, která je podle úřadů nevyhnutelná. Ochranné hráze na řece Čchao Pchraja, která Bangkokem protéká, již brzy voda přeteče. Thajská vláda proto zvažuje, že by z pěti ulic na východě města vykopala odtokový kanál, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bangkok se připravuje na záplavy, ulice se změní v kanályVideo: Reuters

 
Článek

Voda v řece je podle úřadů 2,47 metru nad normálem. Sedmikilometrová ochranná hráz na obou březích je vysoká 2,5 metru. V sobotu by podle předpovědí měla voda vystoupat až na 2,6 metru nad normální stav. Městská správa již vyzvala obyvatele ve čtvrtích podél řeky, aby se připravili na nejhorší.

Foto: Reuters

Thajská premiérka mluví s obyvateli Bangkoku.

Situaci kvůli zvažovaným odtokovým kanálům na místě z vrtulníku v pátek obhlížela premiérka Jinglak Šinavatrová. Experti v záchranném plánu navrhují, aby se v pěti ulicích na východě vyhloubila pět až šest metrů široká koryta, do nichž by pumpy přivedly vodu ze zaplavených částí. Odtud by pak voda odtekla směrem k moři.

Odborníci toto považují za vhodnější řešení, než aby se hráze pod tlakem živlu protrhly a masa vody by do metropole tekla bez jakékoli kontroly.

Satelitní snímky ukazují, že Bangkok je prakticky celý obklopený vodou. Většina záplav, které nyní pokrývají třetinu země, stéká jižním směrem do Thajského zálivu - a v cestě jim stojí právě hlavní město.

Reklama

Výběr článků

Načítám