Hlavní obsah

Krejčíř nechal zavraždit německého podnikatele, tvrdí Stern

Za vraždou německého podnikatele Uweho Gembally v Jihoafrické republice stál podle všech indicií uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř. Ve čtvrtečním vydání to napsal německý týdeník Stern, který případ Gemballovy násilné smrti v roce 2010 obsáhle rekonstruuje. Krejčíř už dříve podíl na vraždě Němce odmítl jako fámu.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Důvodem, proč ho údajně Krejčíř nechal unést a později zlikvidovat, bylo podle Sternu Gemballovo odmítnutí pašovat pro Čecha do JAR peníze.

Podle původních informací jihoafrických a německých médií převážel čtyřiapadesátiletý podnikatel z jihoněmeckého Leonbergu Uwe Gemballa pro Krejčíře v luxusních vozech do JAR peníze, které pocházely z daňových úniků a jiné trestné činnosti. Když v jednom z automobilů peníze chyběly, vylákal ho údajně Krejčíř pomocí společníků do Jižní Afriky, kde ho nechal unést. Když požadovaný obnos nedostal, nechal prý Němce zabít.[celá zpráva]

Stern nabídl jiný scénář

Stern ale uvádí, že Gemballu do JAR vylákali, protože odmítl českému podnikateli peníze v autech dovážet. Časopis se odvolává na výpověď jednoho z jihoafrických vyšetřovatelů, podle něhož Krejčíř nesnáší, pokud mu někdo odporuje. "To se pak z něj stává psychopat," cituje Stern nejmenovaného policistu.

Své závěry autor článku opírá o další informace včetně dříve zveřejněných.

Podle nich byl Gemballa po příletu do Johannesburgu loni v únoru držen v domě Krejčířova bulharského obchodního společníka. Také telefonát, kterým kdosi krátce po jeho únosu po Němcově manželce požadoval poslání miliónu dolarů, pocházel podle Sternu z telefonu, jehož kredit zaplatil Krejčířův účetní. Jelikož peníze nepřišly, dostali prý únosci příkaz podnikatele zabít. Gemballa byl udušen a jeho tělo se našlo až v září 2010.

Za jeho vraždu byl loni v urychleném procesu na 20 let vězení odsouzen osmadvacetiletý Jihoafričan Thabiso Mpshe. Od koho dostal rozkaz zadržovaného Němce zlikvidovat, soudu neprozradil, připomněl Stern.

Podle časopisu není ani zřejmé, zda Gemballovo zabití bylo plánováno od počátku, nebo pachatelům původně šlo jen o vydírání.

Krejčíř se brání

Krejčíř už loni podezření z účasti na Gemballově smrti odmítl jako naprostou fámu. Jihoafrickému tisku Krejčíř sdělil, že sice zvažoval možnost spolupráce s Gemballou, německý podnikatel ale zmizel dřív, než se s ním mohl sejít.

Krejčíř, který je v Česku obviněn z rozsáhlé trestné činnosti, žije v JAR od roku 2007. Jihoafrický soud ho odmítl vydat zpět do Česka, odkud v červnu 2005 policii utekl při domovní prohlídce.

Sedm zavražděných kolem Krejčíře
Kevin Trytsman – soukromý vyšetřovatel a obchodník, který pro Krejčíře pracoval. V prosinci 2009 byl dvakrát střelen do hrudi, údajně během hádky o šek na čtyři milióny randů zakotvených ve smlouvě s právníkem Georgem Michaelidesem. Ten byl z vraždy obviněn. Je vyšetřován na svobodě.
Uwe Gemballa – německý obchodník, který majiteli striptýzových klubů Lollymu Jacksonovi dodával luxusní auta. Pral také špinavé peníze. Po příletu do JAR byl unesen. Jeho tělo se našlo o měsíc později v říjnu loňského roku. Server Mail & Guardian napsal, že Krejčíř naznačil svému lékaři, že za vraždou stojí on. Z únosu a vraždy ale byla obviněna trojice Jihoafričanů, z nichž jeden byl už odsouzen.
Lolly Jackson – majitel striptýzových klubů se stal obětí tři měsíce po zabití Gembally. Byl zastřelen ve svém domě v Edleenu. Údajný vrah a Krejčířův údajný pobočník George Smith se skrývá na Kypru.
Chris Kouremetis – obchodník s realitami, kterého v podsvětí přezdívali Pan Veliký, byl zastřelen letos v restauraci po svatební oslavě. Také on byl ve spojení s Krejčířem.
Cyril Beeka – zastřelil ho v autě neznámý muž na motocyklu. Beeka pracoval s Krejčířem i Jacksonem.
Ian Jordaan – v polovině září byl zabit Jacksonův právník spravující jeho pozůstalost. Večer odjel na setkání s klientem a už se nevrátil. Policie si případ spojila s nálezem těla v ohořelém autě v Johannesburgu. K identifikaci posloužilo porovnání chrupu.
Mark Andrews – zemřel o týden později. Společně s Krejčířem si údajně nárokoval část Jacksonovy pozůstalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám